Nieuws |

Trimbos lanceert vragenlijstonderzoek naar het Europees nachtleven en middelengebruik

Trimbos lanceert vragenlijstonderzoek naar het Europees nachtleven en middelengebruik

Vandaag lanceert het Trimbos-instituut samen met partners uit vier andere Europese landen de Electronic Music Scene Survey (EMSS). De EMSS maakt deel uit van het ALAMA-nightlife onderzoeksproject. In dit onderzoek wordt gekeken naar uitgaansgedrag en het gebruik van alcohol en andere middelen.

Het Europese nachtclubleven is de laatste jaren in opkomst. Electronic Dance Music (EDM) is populair en drugsgebruik komt in EDM clubs en op festivals relatief vaak voor. Een actueel beeld van het uitgaansleven in Europa ontbreekt echter. Waarom gaat men uit en hoe vaak? Welke middelen worden gebruikt? Hoe vaak? Waar gebeurt dat? En wat doet men om risico’s op negatieve effecten te verkleinen? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende deelnemende landen en hoe komen die verschillen tot stand?

Twee vragenlijsten

De EMSS bestaat uit twee vragenlijsten. De eerste vragenlijst van de EMSS wordt vandaag tegelijk in Nederland, België, Zweden, Italië en het Verenigd Koninkrijk gelanceerd. Voor de EMSS worden, zowel op club- en festival-locaties als online, 10.000 liefhebbers van dance evenementen geworven. Met deze informatie worden lokale- en subculturele verschillen in patronen van uitgaan en middelengebruik in beeld gebracht. De tweede vragenlijst van de EMSS volgt medio april 2018 en zal naar iedereen verstuurd worden die heeft deelgenomen aan de eerste vragenlijst. De tweede vragenlijst staat ons toe veranderingen in uitgaansgedrag en middelgebruik waar te nemen. Deze kennis kan bijdragen aan beleid en nog beter op de doelgroep gerichte preventie.

ALAMA-nightlife

ALAMA-nightlife is het acroniem voor de studie ‘Understanding the dynamics and consequences of young adult substance use pathways, A Longitudinal And Momentary Analysis in the European Nightlife scene.’ Deze samenwerking tussen Europese topinstituten (Karolinska Institutet, University College London, HoGent, Vlaams Expertisecentrum Drugs, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Eclectica, Consiglio Italiano per le Scienze Sociali) is mogelijk gemaakt door financiering van ZonMw / ERANID.

Bezoek voor meer informatie de website van de Electronic Music Scene Survey.

Meer over dit thema