Trimbos lanceert nieuwe site over roken speciaal voor jongeren

Trimbos lanceert nieuwe site over roken speciaal voor jongeren

Met een unieke website speciaal voor jonge rokers geeft het Trimbos-instituut antwoord op vragen die jongeren vaak stellen over roken. Door te gamen, lezen en kijken krijgen jongeren heldere en betrouwbare informatie over (stoppen met) roken.

De nieuwe website www.rokeninfo.nl/jongeren geeft eenvoudige en betrouwbare informatie in een aantrekkelijke mix van beeld, tekst, video, polls en testjes. Korte teksten en infographics geven snel de feiten weer. Maar je kunt ook gamen om te zien hoeveel geld je uitspaart als je niet rookt. In video’s laten andere jongeren zien hoe ze stoppen of op zoek gaan naar feiten en misverstanden over roken.

Websites die zich richten op volwassenen slaan niet altijd aan bij jongeren. Zo hebben jongeren andere rookgewoonten. Ze roken bijvoorbeeld vaker parttime: in het weekend of op feestjes. En ze gebruiken vaker een waterpijp en e-sigaretten. Ook roken ze meestal nog niet zo lang, en zien zij zichzelf niet als roker.

Jongeren hebben dan ook zo hun eigen vragen over roken. Wat doet roken op korte termijn met je uiterlijk en conditie? Wat vinden andere jongeren van roken? Is een waterpijp gezonder dan sigaretten? Heeft roken andere gevolgen als je ADHD hebt? Rokeninfo.nl/jongeren geeft antwoord op deze, en vele andere vragen.

Het aantal jongeren dat rookt, is de afgelopen jaren gedaald. Toch rookt nog steeds 6 procent van de 16-jarigen. Op het MBO rookt zelfs 20 procent van de 17-jarigen dagelijks. Wie zo jong begint met roken, heeft een grotere kans op een langdurige verslaving die heviger is dan bij iemand die later begint.

Meer over dit thema