Nieuws |

Trimbos lanceert app over extra gevaarlijke ecstasypillen

Trimbos lanceert app over extra gevaarlijke ecstasypillen

Vanaf vandaag is de Red Alert app beschikbaar via de App Store en Google Play. In deze app kunnen gebruikers van uitgaansdrugs zien welke ecstasypillen er bij het Trimbos-instituut bekend zijn die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen.

Het gebruik van alle drugs brengt altijd risico’s met zich mee, maar bij sommige pillen, poeders en vloeistoffen zijn die risico’s extra groot. Bijvoorbeeld in het geval van zeer hoog gedoseerde ecstasypillen of bij pillen die vervuild zijn. (Pillen waar bijvoorbeeld veel PMMA in zit, in plaats van of naast de stof MDMA die normaal gesproken in ecstasypillen zit).

In de app kunnen gebruikers informatie en foto’s vinden van ecstasypillen die een extra groot risico voor de volksgezondheid meebrengen. De app is uniek in zijn soort en baseert zich volledig op wetenschappelijk informatie. Hiermee onderscheidt de app zich van websites die veelal onvolledige en inaccurate informatie verspreiden.

Ontwikkelingen drugsmarkt
Daarnaast biedt de app informatie over andere belangrijke ontwikkelingen op de drugsmarkt zoals de recente waarschuwing voor 4-FA. Gebruikers kunnen ook tips vinden om de risico’s bij het gebruik van drugs te verminderen, de adressen om drugs te laten testen en feiten en fabels over ecstasy.

Wat biedt de Red Alert app?

  • Pushberichten bij een drugs Red Alert;
  • Up to date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke ecstasypillen;
  • Waarschuwing over andere riskante drugs, zoals 4-FA;
  • Feiten en fabels over ecstasy;
  • Tips voor Eerste Hulp bij Drugsincidenten;
  • Adressen om drugs te testen;

Wetenschappelijke basis
De informatie in de app is gebaseerd op de database van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut en gefinancierd door het Ministerie van VWS. In deze database staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een bij het DIMS aangesloten instelling voor verslavingszorg of GGD.

Indien uit de test blijkt dat een ecstasypil een groot risico voor de volksgezondheid met zich meebrengt kan er in de landelijke media een Red Alert procedure gestart worden. De app vormt een aanvulling op de informatiekanalen om te informeren over een Red Alert, maar biedt daarnaast ook informatie over extra gevaarlijke pillen waarvoor niet landelijk gewaarschuwd wordt. Op deze manier wordt beter gebruik gemaakt van de wetenschappelijke kennis die het Trimbos-instituut verzamelt over de Nederlandse drugsmarkt.

Download de Red Alert app via de App Store of Google Play.

Meer informatie over de app is te vinden via www.drugsredalert.nl.

Wil je drugs laten testen? Vind een testlocatie

Meer over dit thema