Nieuws |

Trimbos in gesprek met (rokende) partners en familie van zwangeren over stoppen met roken

Trimbos in gesprek met (rokende) partners en familie van zwangeren over stoppen met roken

Het Trimbos-instituut onderzoekt de invloed die mensen in de naaste omgeving van zwangere vrouwen hebben op stoppen met roken. De onderzoekers gaan interviews houden met partners, familieleden en vriendinnen die roken of net gestopt zijn. Het doel van dit onderzoek is in eerste instantie om meer inzicht te krijgen: hoe kan de omgeving de zwangere ondersteunen bij het stoppen met roken en hoe kan de omgeving zélf gestimuleerd worden om te stoppen?

Door in gesprek te gaan met mensen uit de naaste omgeving willen de onderzoekers meer over hen te weten komen. Wat helpt hen als ze zouden gaan stoppen en wat niet? Aan welke informatie hebben ze behoefte en door wie willen ze begeleid worden? Het uiteindelijke doel van het project is om de begeleiding en de (bestaande) materialen gericht op stoppen met roken te verbeteren, zodat de kans van slagen vergroot wordt – en de kans op terugval verkleind – met als gevolg een betere gezondheid voor het kind.

In 2015 rookte 8,6% van de zwangeren gedurende de gehele zwangerschap; onder zwangeren met een lage opleiding was dit zelfs 22%. Ook na de bevalling blijft het belangrijk om niet te roken, om meeroken door het kind te voorkomen. Toch is de terugval na de zwangerschap hoog: 50 tot 70% van de vrouwen die net voor of tijdens de zwangerschap stopten met roken, begon binnen 6 tot 12 maanden na de bevalling weer. Het is volgens de onderzoekers van groot belang om de begeleiding en materialen gericht op stoppen met roken beter af te stemmen op de behoeften van de omgeving. Hierover is nu nog te weinig bekend.

Werving via verloskundigen(praktijken)

Wij komen graag in contact met partners, familieleden en vriendinnen van zwangeren die roken of net gestopt zijn en roepen verloskundigen op om hierbij te helpen. Dat kan door informatie over dit project te verspreiden; stuur een mail naar EWillemse@trimbos.nl om gratis posters en flyers voor de wachtruimte te bestellen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om mensen binnen de verloskundigenpraktijk persoonlijk te informeren over dit project. Ook blijkt het goed te werken als een onderzoeker zelf aanwezig is in de praktijk om mensen te benaderen en eventueel direct te interviewen. Misschien goed om te weten: ook mensen die niet van plan zijn om te stoppen met roken zijn welkom. Deelnemers krijgen een vergoeding voor deelname.

Meer over dit thema

Eefje Willemse
Junior Wetenschappelijk Medewerker Tabak