Nieuws |

Stoptober officieel gestart!

Stoptober officieel gestart!

Vandaag is de officiële start van Stoptober. Meer dan 34.000 mensen hebben zich sinds de kick off op 9 september al aangemeld via de website. Rook je en wil je ook een positieve stopervaring opdoen? Schrijf je dan vandaag nog in! Het Trimbos-instituut wenst alle stoppers veel succes!

In het hele land zullen rokers én niet-rokers elkaar helpen om gedurende 28 dagen te stoppen met roken. Via nationale en sociale media zullen bekende en onbekende Nederlanders rokers aanmoedigen mee te doen.

Op de website www.stoptober.nl kunnen rokers zich aanmelden om in oktober 28 dagen te stoppen met roken.

Initiatiefnemers van Stoptober in Nederland zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland en de Alliantie Nederland Rookvrij.

Het Trimbos-instituut en Stoptober
Het Trimbos-instituut vindt het belangrijk dat iedereen weet wat de risico’s zijn van roken en goede informatie kan vinden over stoppen met roken. Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) van het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de schadelijkheid van tabaksproducten en naar stoppen. Via de Roken Infolijn: 0900-1995 (€ 0,10 p/min) en www.rokeninfo.nl is deze kennis beschikbaar voor iedereen die vragen heeft over (stoppen met) roken.

Het Trimbos-instituut doet mee aan Stoptober omdat het rokers de kans biedt te ervaren hoe het is om te leven zonder roken. Bovendien blijkt uit ervaringen in Engeland dat iemand die 28 dagen niet heeft gerookt, 5 keer vaker rookvrij blijft dan andere stoppers. Genoeg reden dus om alle rokers uit te nodigen om zich in te schrijven op www.stoptober.nl!

Toolkit voor zorgprofessionals
In samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en deskundigen op het terrein van stoppen-met-rokenbegeleiding heeft het Trimbos-instituut een Toelichting gemaakt op Stoptober voor de zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk, de rookstoppoli’s en apotheken. Deze Toelichting maakt deel uit van de Stoptober-toolkit.

Zorgprofessionals die hun cliënten willen steunen bij het stoppen met roken kunnen vanaf  9 september de gratis toolkit bestellen via www.rokeninfo.nl/professionals/stoptober

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)