Nieuws |

Steeds meer GGZ-professionals volgen e-learning over infectieziekten

Steeds meer GGZ-professionals volgen e-learning over infectieziekten

Deelnemers aan de e-learning ‘Infectieziekten in de GGZ’ van de GGZ Ecademy zijn zeer positief. Voor het derde jaar op rij doen meer professionals mee aan de e-learning die is bedoeld om de kennis over het risico op infectieziekten bij drugsgebruik onder GGZ-professionals te vergroten.

Sinds de lancering in 2014 tot eind 2017 rondden bijna 700 GGZ-medewerkers de e-learning af. 90% deed dat met succes. Deelnemers beoordeelden de e-learning met gemiddeld een 7,8. In 2017 werd de e-learning al door 22 leden van de GGZ Ecademy aangeboden. Dat zijn er 3 meer dan in 2016.

Van beleid naar praktijk

De e-learning is ontstaan uit een samenwerking tussen de GGZ Ecademy en het Netwerk Infectieziekten & Harm Reduction (Netwerk I&HR), gecoördineerd door het Trimbos-instituut. “We zijn blij om te zien dat deze samenwerking vruchten afwerpt”, zegt Anouk de Gee, coördinator van het Netwerk I&HR bij het Trimbos-instituut.

“Natuurlijk wil je als GGZ-instelling dat je medewerkers voldoende kennis in huis hebben om adequaat te kunnen handelen bij risico’s op infectieziekten. De kunst is vaak om de deskundigheidsbevordering op zo’n specifiek thema zo efficiënt mogelijk aan te bieden. Met de e-learning ‘Infectieziekten in de GGZ’ krijgen we dat voor elkaar. En voor medewerkers waarvoor naast kennis ook (gespreks)vaardigheden van belang zijn, heeft het Netwerk I&HR een laagdrempelige praktijktraining ontwikkeld als vervolg op de e-learning.”

Doelgroep van de e-learning ‘Infectieziekten in de GGZ’ zijn medewerkers die werken met cliënten die een verhoogd risico hebben op infectieziekten door middelengebruik of verslaving. Deelnemers aan de e-learning leren in 2 uur onder andere:

  • Wat infectieziekten zijn en hoe overdracht plaatsvindt
  • Hoe besmetting kan worden voorkomen
  • Welke cliënten een verhoogd risico op infectieziekten hebben
  • Wat eigenschappen zijn van ziekten als virale hepatitis, hiv/aids, soa’s en tuberculose
  • Welke richtlijnen gelden bij besmetting

Bekijk de trailer van deze e-learning

Centrum voor implementatie

Het Trimbos-instituut ondersteunt organisaties om beleid te vertalen naar de praktijk. Bekijk wat het Centrum voor Implementatie voor u kan betekenen.

Meer info

Anouk de Gee
Projectleider KOPP/KOV Mentale gezondheid & Preventie