Nieuws |

Sessie op Alcoholcongres over nieuwe alcoholrichtlijn

Sessie op Alcoholcongres over nieuwe alcoholrichtlijn

‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Dat is het nieuwe advies van de Gezondheidsraad die vorig jaar voor flink wat vragen zorgde. Tijdens het Alcoholcongres op 16 maart 2016 wordt toegelicht hoe de alcoholrichtlijn tot stand is gekomen.

In sessie A11 komt de alcoholrichtlijn uit de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad aan bod. De Richtlijnen goede voeding zijn geïntegreerde boodschappen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, om chronische ziekten te voorkomen. De nieuwe alcoholrichtlijn van de raad luidt: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’.

Voor mannen is de richtlijn verlaagd ten opzichte van de vorige richtlijn uit 2006. Drinken van één glas per dag is geassocieerd met een lager sterfterisico; meer drinken dan één glas per dag leidt echter voor zowel mannen als vrouwen niet tot meer gezondheidswinst.

In de sessie wordt toegelicht op basis van welke methodiek, bevindingen en afwegingen de Richtlijnen goede voeding 2015 en in het bijzonder de alcoholrichtlijn tot stand zijn gekomen.

Kijk op de website van het Alcoholcongres op 16 maart voor meer informatie.
http://congresalcoholendrugs.trimbos.nl/alcoholcongres

Meer over dit thema