Nieuws |

Levensgevaarlijke XTC aangetroffen

Levensgevaarlijke XTC aangetroffen

Afgelopen week is er een levensgevaarlijke pil aangeleverd bij een van de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), die als XTC was verkocht. De pil bevat een zeer hoge dosis PMMA. PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting, hart-, lever-, en nierfalen. Het gaat om een roze pil met aan beide zijden een superman logo, die sterk lijkt op de foto die bij dit bericht staat. Het Trimbos-instituut geeft daarom een ‘red alert’ af.

Wat is het gevaar van PMMA?
Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een “lage dosis” MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen, kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

Wat is het advies aan gebruikers?
Gebruik deze pil niet! Gebruikers die in het bezit zijn van deze pillen worden opgeroepen ze (anoniem) bij het DIMS ter analyse aan te bieden. Zie www.drugs-test.nl voor adressen. Andere pillen kunnen ook PMMA of hoge doseringen MDMA bevatten. Gebruik van XTC is nooit zonder risico. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet.

In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA. Voor PMMA is reeds eerder gericht gewaarschuwd, onder meer via drugsfora en relevante sites.

Hoe worden gebruikers voorgelicht?
Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld en is men in opperste staat van alertheid. Via diverse media en een recent gelanceerde ‘red alert app’ worden gebruikers geïnformeerd.

Download de Red Alert app via de App Store of Google Play.

Meer informatie over de app is te vinden via www.drugsredalert.nl.

Meer over dit thema

Wat is een Red Alert?

Red Alert waarschuwingssysteem – Trimbos-instituut from Trimbos instituut on Vimeo.

Meer info

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)