Nieuws |

Lancering geluidloze wachtkamervideo Rookvrij Zwanger

Lancering geluidloze wachtkamervideo Rookvrij Zwanger

Het Trimbos-instituut publiceert vandaag de geluidloze video Rookvrij Zwanger. De voorlichtingsvideo is speciaal bedoeld om vertoond te worden in de wachtkamer van zorgverleners. De video laat zien dat het voor zwangere vrouwen van het grootste belang is te stoppen met roken.

De video is gelanceerd in aanwezigheid van staatssecretaris Van Rijn (VWS) bij de aftrap van de Taskforce Rookvrije Start. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met (aanstaande) ouders. Zij zetten zich samen met landelijke partners en het ministerie van VWS in voor een rookvrije zwangerschap en rookvrij opgroeien.

Gevolgen voor het ongeboren kind
Het beste is om ruim voorafgaand aan de zwangerschap te stoppen met roken. Een aanzienlijk deel van de vrouwen doet dat ook. Toch blijft maar liefst 8,6 procent van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap dagelijks roken, met name de laagopgeleide vrouwen (TNO, 2015). De gevolgen voor het ongeboren kind zijn groot. Het kind krijgt door het roken te weinig zuurstof en voedingsstoffen, waardoor het zich minder goed kan ontwikkelen en een grotere kans heeft op een veelvoud aan gezondheidsproblemen. Zo snel mogelijk stoppen is letterlijk van levensbelang.

Positieve manier
In de geluidloze video wordt het onderwerp ‘stoppen met roken’ op een positieve manier aangekaart. De video is geschikt is voor de wachtkamer: de boodschap is duidelijk ook als je maar een gedeelte ziet, het tempo ligt laag zodat het gemakkelijk te volgen is en de boodschap is zo visueel mogelijk.

Eerder lanceerden wij de video Rookvrij Zwanger: wat je moet weten over roken en zwangerschap (met geluid) waarin zwangere vrouwen die zijn gestopt aan het woord komen. En verschillende spin-offs waarin onder andere de vijf misverstanden rond roken en zwangerschap besproken worden.

Downloaden op Rokeninfo.nl/professionals
Bent u zorgverlener en hebt u (wel eens) te maken met zwangere vrouwen die roken? Download dan de wachtkamervideo op Rokeninfo.nl/professionals. U kunt deze geluidloos tonen in uw wachtruimte om alvast het onderwerp stoppen met roken op een positieve manier te introduceren.

Meer informatie:
Ina Boerema  iboerema@trimbos.nl
Wieke ter Weijde  wweijde@trimbos.nl

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter:
Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)