Nieuws |

Interviews experts over XTC-gebruik nu online

Interviews experts over XTC-gebruik nu online

Tijdens de studiedag ‘XTC en het festivalseizoen’ zijn de aanwezige experts geïnterviewd. In zeven korte filmpjes vertellen zij vanuit hun achtergrond als SEH- of verslavingsarts, toxicoloog of festivalorganisator over hun ervaringen met de gevolgen van het gebruik van XTC.

Tijdens de studiedag ‘XTC en het festivalseizoen 2015 op 10 juni deelden acht professionals ieder vanuit hun eigen rol en deskundigheid hun ervaringen met het gebruik van XTC.

Om deze kennis verder te delen zijn zeven korte filmpjes gemaakt die samen een goed beeld geven van de huidige kennis op het gebied van risico’s, behandeling en voorkomen van incidenten door het gebruik van XTC. De filmpjes zijn te vinden op www.drugsinfo.nl.

Een paar voorbeelden:

Raymond Niesink, hoofd van het Drugs Informatie & Monitoring Systeem gaat in op de ontwikkelingen op de XTC-markt en acute risico’s.

Gerard Alderliefste van het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs vertelt over blijvende klachten na gebruik van uitgaansdrugs, zoals depersonalisatiestoornissen.

Femke Gresnigt, arts op de Spoedeisende Hulp in het OLVG in Amsterdam, legt uit hoe de behandeling van ernstige complicaties door gebruik van XTC in zijn werk gaat.

Factsheet Watervergiftiging door gebruik van XTC
Een van de meest voorkomende levensbedreigende risico’s van het gebruik van XTC is oververhitting. Oververhitting is een moeilijk te behandelen ziektebeeld. Hoge koorts, toevallen, bloedingen door het hele lichaam, spierafbraak en nierstoornissen kunnen voorkomen. De voorlichtingsboodschap om ‘voldoende water te drinken’ om het risico op oververhitting en uitdroging tegen te gaan, wordt door sommige gebruikers opgevat als ‘heel veel water drinken.’ Teveel water drinken kan echter leiden tot ernstige watervergiftiging, soms zelfs met fatale afloop. 

In de nieuwe factsheet Watervergiftiging door gebruik van XTC wordt uitgelegd hoe een watervergiftiging ontstaat. Ook worden tips gegeven voor voorlichting aan uitgaanders en een andere omgevingsaanpak. De factsheet is bedoeld voor professionals in het uitgaansleven.

 

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)