Nieuws |

Grote Uitgaansonderzoek weer van start

Grote Uitgaansonderzoek weer van start

Het Grote Uitgaansonderzoek 2016 gaat van start. Dit onderzoek schetst een beeld van het Nederlandse uitgaansleven en wordt voor de tweede keer gehouden. Dit keer gaan de vragen over nieuwe middelen, voorzorgsmaatregelen die uitgaanders zelf nemen en naweeën van gebruik.

Direct naar het onderzoek

Uit het vorige onderzoek in 2013 bleek onder meer dat tijdens het uitgaan gemiddeld acht glazen alcohol werden gedronken, dat rokers op uitgaansdagen vijf sigaretten meer rookten dan normaal en dat de meerderheid (80 procent) van wekelijkse party of festival bezoekers recent ecstasy had gebruikt. Ook bleek dat bijna vier op de tien frequente uitgaanders het afgelopen jaar een black out of geheugenverlies had gehad. Eén op de acht, voornamelijk vrouwen, had te maken met een angst- of paniekaanval tijdens het uitgaan. Deze resultaten hebben geleid tot meer bewustwording over het uitgaansgedrag, nieuwe initiatieven en publieke voorlichting om uitgaan leuk te houden.

Nieuwe middelen en gevolgen van gebruik

Het Grote Uitgaansonderzoek 2016 heeft tot doel om uitgaanspatronen en middelengebruik (alcohol, tabak, drugs) in kaart te brengen, waarbij wordt gekeken naar nieuwe middelen, zoals de waterpijp, e-sigaret en zogenaamde ‘nieuwe psychoactieve stoffen’. Inzicht wordt gegeven in de (gezondheids)problemen die stappers ervaren tijdens en na het uitgaan en voorbereidingen die zij treffen om risico’s zoveel mogelijk te voorkomen. Ook wordt de muziekvoorkeur, de tijden waarop men uitgaat en het type uitgaansgelegenheid in kaart gebracht.

Prijzen voor deelnemers

Invullen van de vragenlijst duurt zo’n 20 minuten. Gegevens worden strikt vertrouwelijk verwerkt. Onder de deelnemers worden een MacBook Air, een Ipad, een Ipad mini en Nationale EntertainmentCards t.w.v. 20 euro verloot. Het Grote Uitgaansonderzoek 2016 wordt, evenals het onderzoek in 2013, uitgevoerd door het Trimbos-instituut en gefinancierd door het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vragenlijst is tot en met dinsdag 26 april 2016 in te vullen.

Neem deel aan het onderzoek

Meer info

Wilt uw weten wat het Trimbos-instituut nog meer doet op het gebied van monitoring van middelengebruik? Bezoek het thema Monitoring Middelengebruik.

Lees hier de resultaten van het eerste Grote Uitgaansonderzoek uit 2013.

Meer over dit thema

Michel Planije
Wetenschappelijk medewerker Zorg & Participatie
Bel: +31 (0)30 - 2959(241)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(241)