Nieuws |

Drie keer Stoppen met roken

Drie keer Stoppen met roken

Deze week was er op verschillende manieren aandacht voor stoppen met roken. Gezondheid is de belangrijkste reden om te stoppen; Stoptober 2017 is voorbij maar ook nog niet helemaal én de NHG-Behandelrichtijn is herzien. Bij alle drie initiatieven is het Trimbos-instituut betrokken.

Op 1 november verscheen het CBS nieuwsbericht ‘Gezondheid belangrijkste reden om te stoppen met roken’. Zorgen om de gezondheid van hun kinderen en de eigen gezondheid zijn voor rokers de belangrijkste redenen om te stoppen met roken, gevolgd door een advies of aansporing van een zorgverlener. Dat blijkt uit de aanvullende Module Middelen van de Leefstijlmonitor 2016 van het Trimbos-instituut i.s.m. RIVM en CBS.

Stoptober 2017

Het aantal deelnemers van Stoptober 2017 stond eind oktober op 55.000. De Stoptober-toolkit, ontwikkeld uit naam van Stoptober door het Trimbos-instituut in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en deskundigen op het terrein van stoppen-met-rokenbegeleiding, is 1400 keer besteld door zorgverleners, zorgprofessionals en apotheken.

Omdat de media de komende dagen nog volop aandacht besteden aan Stoptober, kunnen mensen die willen stoppen zich nog tot zondag 5 november inschrijven. De stopondersteuning van Stoptober wordt dit jaar namelijk verlengd, en houdt niet op per 31 oktober. Nieuw dit jaar in de app is dat deelnemers op de 28ste dag van de Stoptober app een felicitatie krijgen, plus de vraag of ze langer willen stoppen met roken. Uit onderzoek van het AMC is namelijk bekend dat 92% van de deelnemers graag blijvend wil stoppen. Wie de ja knop indrukt, krijgt een jaar lang motiverende berichten én regelmatige updates van de gezondheidsvoordelen en de financiële besparingen.

Voor meer info: www.stoptober.nl (tot eind november) of het hele jaar via de speciale facebookpagina: https://www.facebook.com/stoptobernederland/

NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken herzien

Tot slot is de NHG-Behandelrichtlijn (voorheen NHG-Standaard) Stoppen met roken herzien. Deze Behandelrichtlijn Stoppen met roken sluit aan bij de herziene multidisciplinaire Richtlijn ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’ en het addendum ‘Stoppen met roken voor zwangere vrouwen’, beiden ontwikkeld in samenwerking met het Trimbos-instituut. De NHG richtlijn bouwt voort op de reeds bestaande Minimale Interventiestrategie Stoppen met roken voor de Huisartsenpraktijk (H-MIS tegenwoordig STIMEDIC). De richtlijn bevat onder meer uitgebreide informatie over stoppen met roken tijdens zwangerschap en e-healthinterventies.

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)