Denk mee over begeleiding bij online trainingen snelbeterinjevel.nl

Denk mee over begeleiding bij online trainingen snelbeterinjevel.nl

Het Trimbos-instituut start met een project naar de inzet van online trainingen voor slaapproblemen, stress en piekeren in de huisartsenpraktijk. POH’s-GGZ bieden deze trainingen met enige begeleiding aan patiënten aan. Wij zoeken huisartsen en POH’s-GGZ om mee te denken over opzet en invulling van die begeleiding.

Slapen, stress, piekeren en depressie

Depressies komen vaak voor en veroorzaken groot leed. Slaapproblemen, stress en piekeren zijn klachten die samenhangen met depressie. Het zijn bovendien klachten waarmee veel patienten bij de huisarts komen. Om op een laagdrempelige manier met deze klachten aan de slag te gaan, zijn de online trainingen op snelbeterinjevel.nl ontwikkeld. Deze trainingen voor slaap-, stress- en piekerklachten worden nu ook aangeboden in het kader van de campagne ‘Omgaan met depressie’ van het ministerie van VWS.

Onderzoeksproject

Online trainingen kun je zelf achter de computer volgen. Bekend is echter dat het geven van begeleiding bij een training beter werkt. Het is een stok achter de deur en geeft een mogelijkheid tot het stellen van vragen. In dit onderzoeksproject gaat de praktijkondersteuner GGZ in de huisartsenpraktijken daarom begeleiding bieden. Doel van het onderzoek is om een plan te maken voor de inzet van de trainingen, met handvatten voor de begeleiding. Vervolgens bekijken we of het plan in de praktijk goed werkt. Daarbij vragen we patiënten, huisartsen en POH’s-GGZ naar hun ervaringen. In het project bestaat speciale aandacht voor het bereiken van patiënten met een lagere opleiding.

Meedenken

Wilt u met ons meedenken? Dit kan o.a. door deelname aan een telefonisch interview of een focusgroep.

  • Ervaring met de inzet van e-health is geen vereiste.
  • Afhankelijk van de wijze van meedenken, varieert de tijdsinvestering van ca. 45 minuten tot 2,5 uur.
  • Vergoeding varieert van 40 tot 150 euro. Eventuele reiskosten worden vergoed.

Voor het project zoeken we enkele POH’s-GGZ en huisartsen die mee willen denken over:

  • de opzet van een (te ontwikkelen) monitoringssysteem bij de online trainingen, of
  • het plan voor de inzet van de online trainingen in de huisartsenpraktijk, of
  • het bereiken van patiënten met een lagere opleiding

Onderdeel 1

Eerste inventarisatie van wensen voor het monitoringssysteem aan de hand van een (telefonisch) gesprek. Vervolgens vragen we u om (schriftelijk/telefonisch) feedback te leveren op een concept van het monitoringssysteem. Verwachte tijdsinvestering: ca. twee uur.

Onderdeel 2 en 3

Voor onderdelen 2 en 3 organiseren we een focusgroep op het Trimbos-instituut in Utrecht. Verwachte tijdsinvestering, inclusief voorbereiding: ca. drie uur.

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)