Corona: infolijnen open, ook mentaalvitaal.nl kan helpen

Corona: infolijnen open

De infolijnen van het Trimbos-instituut blijven open om vragen te beantwoorden over alcohol, roken, drugs en gamen. Ook in relatie tot het nieuwe coronavirus. Mentaalvitaal.nl en Snelbeterinjevel.nl kunnen mensen helpen die spanning, stress, angst of neerslachtigheid ervaren door Covid-19.

Alcohol, drugs, roken en corona

“De infolijnen voor vragen over alcohol, roken, drugs en gamen zijn open zoals gebruikelijk”, laat Leonie Kamps van de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut weten. Ze kan zich goed voorstellen dat mensen vragen hebben over middelengebruik en gamen door de opgelegde maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Nu de horeca gesloten zijn, kan het alcoholgebruik van je partner bijvoorbeeld meer opvallen en vragen oproepen”, zegt Kamps. “Of misschien wil je weten of blowen verstandig is als je gespannen bent door de corona-crisis.”

Vragen? Bel of chat

Wie vragen heeft over alcohol, roken, drugs of gamen kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur bellen met 0900-1995 (10 cent per minuut). Vragen stellen via de chat kan via de websites alcoholinfo.nl, rokeninfo.nl en drugsinfo.nl. Ook naasten en professionals kunnen bij de infolijnen en info-websites terecht.

Mentaalvitaal.nl biedt tips en zelfhulp

Het nieuwe coronavirus heeft invloed op het leven en welbevinden van iedereen. “Heel veel mensen maken zich momenteel zorgen over zichzelf en anderen. En ervaren spanning en onzekerheid, stress of slapeloosheid”, zegt Jolanda Meeuwissen, coördinator van Mentaal Vitaal en het programma Publieksinformatie over psychische gezondheid.

“Je kunt gelukkig vaak ook zelf dingen doen om je mentaal sterker te voelen, zoals het trainen van positieve gedachten en ontspanningsoefeningen. De gratis toegankelijke site mentaalvitaal.nl kan je hierbij helpen. Hulpverleners kunnen hier naar verwijzen.” De site is voor iedereen gratis  toegankelijk.

Mentaal Vitaal biedt een mentale fitheidstest, verschillende manieren van zelfhulp en verwijzingen naar online ondersteuning, zoals de gratis interventie snelbeterinjevel.nl voor wie stress ervaart, piekert of slecht slaapt. Ook kun je je hier aanmelden voor het regelmatig ontvangen van tips en informatie via Facebook en Instagram voor het versterken van je mentale vitaliteit.

Meer over dit thema