Gezocht: mensen die werken met pas bevallen moeders

Gezocht: mensen die werken met pas bevallen moeders

Heeft u als zorgverlener of organisatie direct contact met aanstaande en pas bevallen moeders? En wilt u aan de slag met preventie van depressieve klachten en/of postpartum depressie (PPD)?

GGD GHOR en het Trimbos-instituut zetten een pilot op om ervoor te zorgen dat het signaleren van depressie bij (aanstaande) moeders net zo normaal wordt als het signaleren van een hoge bloeddruk.

We zoeken (medewerkers van) organisaties als JGZ, verloskundigen, kraamzorg, ziekenhuis en ggz of teams uit de geboortezorg die:

  • een screeningsinstrument* willen implementeren,
  • willen investeren in de samenwerking met andere geboortezorgprofessionals en
  • een goed functionerend regionaal zorgpad willen ontwikkelen.

Behapbaar, maatwerk en ondersteuning

Op basis van ervaringen in eerdere teams zijn reeds diverse producten ontwikkeld. Deze kunnen op maat gemaakt worden voor jouw regio om je team sneller op weg te helpen. Een grootse aanpak is niet nodig; een eerste stap (bijvoorbeeld het starten met de screening) is een mooi begin. Vanuit het landelijk project ‘depressiepreventie aanstaande en pas bevallen moeders’ kunnen experts, en ook de collega’s van de andere pilotorganisaties, ondersteuning bieden bij het traject. Verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen die deelnemen aan de pilot kunnen gratis de e-learning Preventie van postpartum depressie volgen.

Neem voor meer informatie en deelname contact op met:

  • Merel Linthorst, mlinthorst@ggdghor.nl
  • Linda Bolier, lbolier@trimbos.nl

Waarom doen we dit?

Postpartum depressie is de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders (13%). Toch worden de symptomen vaak gemist door zorgprofessionals die de moeders voor of na de geboorte zien. En vanwege het grote taboe wat hierop rust, lijden aanstaande en pas bevallen moeders vaak in stilte.

Postpartum depressie kan vergaande gevolgen hebben voor de moeder, het kind en het gezin. Moeders ervaren gevoelens van schaamte en eenzaamheid. En er zijn ook gevolgen voor het kind op korte en lange termijn: kans op een onveilige hechting, een verhoogd risico op kindermishandeling en een verhoogde kans op emotionele, gedrags-, cognitieve en interpersoonlijke problemen op latere leeftijd. Een postpartum depressie kan tot 12 maanden na de geboorte ontstaan.

Fysieke versus mentale controle

Toch is het nog geen dagelijkse praktijk om systematisch naar de mentale gezondheid van een zwangere of pas bevallen vrouw te vragen of een screeningslijst af te nemen. Ter vergelijking: de fysieke conditie van moeder en kind wordt bij iedere controle uitgebreid gecheckt. Dat is natuurlijk heel goed, maar soms gaat het om aandoeningen, zoals hoge bloeddruk en diabetes, die nog minder vaak voorkomen dan een depressie.

Het screenen op postpartum depressie en preventieve interventies helpen de gezondheidsuitkomsten voor de moeders te verbeteren en reduceren ook de maatschappelijke kosten van PPD, qua werk en zorggebruik.

*In de pilot maken we gebruik van de EPDS vragenlijst. Deze vragenlijst, bestaande uit 10 meerkeuzevragen, is specifiek voor de doelgroep is ontwikkeld en getest en in meerdere talen beschikbaar.


Tip: Podcast Zwarte muisjes

Benieuwd hoe moeders (en vaders) met een PPD of psychose dit ervaren? Luister dan eens naar de podcast ‘Zwarte muisjes’. De podcast bestaat uit 6 afleveringen waarin Maarten Dallinga spreekt met vrouwen die rond hun zwangerschap depressief en angstig werden, in een psychose raakten of PTSS kregen.

Meer info


 

Linda Bolier
Wetenschappelijk medewerker