Nieuws |

Een ervaringsdeskundige voor de klas: werkt het?

Een ervaringsdeskundige voor de klas: werkt het?

Over het geven van drugsvoorlichting op school door ervaringsdeskundigen (ex-verslaafden) wordt verschillend gedacht. Stimuleert voorlichting door ervaringsdeskundigen experimenteergedrag? Of werkt het juist afschrikwekkend? Tijdens het Drugscongres op 17 maart 2016 wordt ingegaan op deze vragen.

Bas van den Putte (Universiteit van Amsterdam, Trimbos-instituut) voerde in 2015 een onderzoek uit naar de korte-termijn-effecten van de inzet van ervaringsdeskundigen. Dat gebeurde in opdracht van de Stichting Voorkom. Voorkom werkt standaard met ervaringsdeskundigen. De vraag aan Van den Putte was of de veronderstelde positieve werking ook wetenschappelijk aantoonbaar is of dat de methodiek juist averechts werkt. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1200 leerlingen in derde klassen van het VMBO, HAVO, en VWO waar de Stichting Voorkom actief is.

In deze sessie (D4, 13.15 uur-14.30 uur) worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Er zal op de resultaten worden gereageerd door zowel de Stichting Voorkom als door een preventiewerker/wetenschapper die kritisch staat tegenover het inzetten van ervaringsdeskundigen. Tot slot zal samen met de zaal worden besproken in welke mate, voor wie, of onder welke voorwaarden een ervaringsdeskundige een goed of slecht idee is.

Deze sessie is interessant voor: gezondheidsprofessionals, deelnemers die werkzaam zijn in het onderwijs en lokale beleidsmakers.

Meer informatie:
http://congresalcoholendrugs.trimbos.nl/drugscongres/sessies-drugscongres

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)