E-health vermindert depressieve klachten

E-health vermindert depressieve klachten

Dit blijkt uit de recent gepubliceerde onderzoeksresultaten in het gerenommeerde Journal of the American Medical Association (JAMA). Het doel van het onderzoek is om de effectiviteit van web-based e-health interventies te evalueren teneinde meer inzicht te krijgen in effectieve preventie van depressie. Bij patiënten met een subklinische depressie langer dan 12 maanden bleken de klachten na gebruik van e-health te verminderen.

Dit in vergelijking tot persoonlijke gesprekstherapie en gebruikelijke zorg via een behandelend arts.

Duits – Nederlands onderzoek
Tussen 1 maart 2013 en 4 maart 2015 deden in Duitsland 406 deelnemers met beginnende depressieve klachten mee aan een gerandomiseerd onderzoek. Ze kregen onbeperkte toegang tot een online zelfhulpinterventie en werden ondersteund door een online trainer. De controlegroep kreeg alleen uitleg over wat een depressie is. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 45 jaar. Filip Smit, wetenschapper bij het Trimbos-instituut is in samenwerking met de Vrije Universiteit betrokken bij dit onderzoek.

Meer inzetten op depressiepreventie om de ziektelast terug te dringen
Depressie is wereldwijd een veel voorkomende aandoening die geassocieerd wordt met aanzienlijke ziektelasten en economische kosten. Verwacht wordt dat depressie de belangrijkste oorzaak wordt van voortijdige sterfte en arbeidsongeschiktheid in landen met hoge inkomens in 2030. Er is toenemende aandacht voor meer onderzoek naar preventie van depressie. De resultaten van het onderzoek geven veel inzicht over de behandeling en preventie van depressie.

Meer onderzoek is nodig
Verder onderzoek is nodig om te begrijpen of de effecten generaliseerbaar zijn, naar zowel het ontstaan van depressie als herhaling van depressieve klachten en hieraan gerelateerd de effectiviteit van therapie en online interventies.

Effect of aWeb-Based Guided Self-help Intervention for Prevention of Major Depression in Adults With Subthreshold Depression A Randomized Clinical Trial
Claudia Buntrock, David Daniel Ebert, Dirk Lehr, Filip Smit, Heleen Riper, Matthias Berking, Pim Cuijpers.

Lees hier de abstract van het artikel.

Kijk hier voor meer publicaties van Filip Smit.

Het Centrum voor Economische Evaluatie van het Trimbos-instituut onderzoekt doelmatigheid en kosteneffectiviteit van interventies en beleidsmaatregelen.

Het Centrum voor Innovatie ontwikkelt, onderzoekt en implementeert e-Mental Health aanbod.

 

Meer over dit thema