Nieuws |

Club Health keert uitgaansleven binnenstebuiten

Club Health keert uitgaansleven binnenstebuiten

De internationale Club Health conferentie keert terug naar Amsterdam. Tientallen experts delen er de laatste inzichten rond alcohol- en drugsgebruik in de uitgaansscene.

De elfde editie van de International Conference on Nightlife, Substance Use and Related Health Issues vindt plaats van 15-17 mei en wordt door Jellinek, GGD Amsterdam en de stad Amsterdam georganiseerd. Het Trimbos-instituut verzorgt verschillende workshops.

De eerste internationale Club Health bijeenkomst in 1999 vond ook plaats in Amsterdam.

Meer informatie en inschrijven

Dance scene enorm gegroeid

Sinds die eerste bijeenkomst is de dance scene en het uitgaansleven enorm gegroeid. Wereldwijd, maar ook in Nederland en dan met name in en rond Amsterdam. Er zijn steeds meer en ook meerdaagse festivals, meer buitenlandse bezoekers en ook de openingstijden zijn enorm verruimd.

Risico’s en uitdagingen

De festival- en dance-industrie zorgen voor veel werkgelegenheid, inkomsten en vergroten het uitgaansplezier en de aantrekkelijkheid van Amsterdam voor buitenlandse toeristen, maar brengen ook de nodige kosten en uitdagingen met zich mee: van geluidsoverlast, (uitgaans)geweld, wetsovertreding door illegale handel en productie van populaire uitgaansdrugs tot gezondheidsincidenten door het gebruik van uitgaansdrugs.

Tijdens de tweedaagse internationale bijeenkomst komen veel van deze thema’s terug.

Bijdragen Trimbos-instituut

Wetenschappers van het Trimbos-instituut leveren een bijdrage aan de volgende sessies.

Sessie 2A: What about alcohol?

Donderdag 16 mei 11.30-13.10 uur

Koen Smit deelt resultaten van zijn onderzoek naar redenen voor excessief alcoholgebruik door jongvolwassenen en hoe/waar jongeren voor de eerste keer alcohol drinken.

Lotte Voorham praat je bij over STAD in Europe. Zeven landen hebben de Zweedse STAD-aanpak vertaald naar verschillende settings in hun eigen land. In de STAD-aanpak wordt schadelijk alcoholgebruik in het uitgaansleven tegengegaan door het beperken van de beschikbaarheid van alcohol, het verhogen van de naleving van alcoholwetgeving en het veranderen van de sociale norm ten aanzien van binge drinken.

Sessie 2B: Drug checking 2.0

Donderdag 16 mei 11.30-13.10 uur

Drugstesten 2.0. Nieuwe kansen en uitdagingen. Paneldiscussie met o.m. collega Daan van der Gouwe van het DIMS: het Drugs Informatie en Monitoring Systeem, én met João Matias van het EMCDDA, Fiona Maesham van LOOP, Carlos Paulos uit Luxemburg, Alison Ritter van de Universiteit van New South Wales en Helena Valente van Porto University.

Sessie 3B:  Differences and determinants – challenging perceived norms

Donderdag 16 mei van 16.10-17.50

Collega Martha de Jonge onderzoekt wie partydrugs gebruiken, waarom ze dat doen en ook wat we weten van niet-gebruikers. Zij trapt deze deelsessie af als eerste spreker door haar bevindingen presenteren.

Sessie 3C: Everything you need to know about ecstasy

Donderdag 16 mei van 16.10 -17.50 uur

Collega Ruben van Beek doet onderzoek naar patronen van XTC-gebruik door bezoekers van dancefestivals in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hij vertelt als 2e spreker in deze sessie wat hij tot nu toe heeft gevonden.

De maat doet ertoe, als je kijkt naar de dosering van MDMA in XTC-pillen, stelt Ruben Vrolijk als 5e spreker in deze sessie. Hij vertelt hoe en waarom hij tot deze uitspraak komt, vanuit zijn dagelijkse werk bij het DIMS.

Sessie 4C: Drug checking: methods, data and experiences

Vrijdag 17 mei 11.30 – 13.10 uur

Meer dan 25 jaar drugstesten in Nederland: van activisme naar wetenschap. Dat is de titel van de bijdrage van Sander Rigter, die al 19 jaar betrokken is bij het testen. Hij blikt als derde spreker in deze sessie terug én vooruit.

Sessie 5D: Going online

Vrijdag 17 mei 14.10-15.50 uur
Daan van der Gouwe trapt deze sessie af door zijn kennis en ervaringen te delen met online handel en verkoop van drugs.

Posterpresentatie

Charlotte van Miltenburg heeft op een poster samengevat wat ze tot nu toe heeft gevonden in haar onderzoek over of het te voorspellen is dat frequente uitgaanders ketamine gaan gebruiken.

Meer over dit thema

Meer informatie en inschrijven

Kom ook naar de Club Health conferentie van 15-17 mei in Amsterdam.

Meer info

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter:
Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)