Nieuws |

Blog: Trimbos in Turkmenistan

Blog: Trimbos in Turkmenistan

Trimbos-medewerker Daan van der Gouwe is in het kader van het Central Asian Drug Action Programme (CADAP) in Turkmenistan. Het project wordt aangestuurd door het Trimbos-instituut. In zijn blog vertelt hij over zijn ervaringen in dit land.

Ik reis geregeld voor het Trimbos-instituut naar het buitenland, en collega’s en anderen vragen regelmatig: “Wat doe je er eigenlijk, wat kom je tegen?” “En heeft het wel zin allemaal?” Vast wel lekker hè, weekje vakantie op kosten van de baas!”

Hoewel er ergere dingen te bedenken zijn dan voor je werk moeten reizen, is niet alles altijd even leuk en aangenaam. Wat te denken van vertragingen waardoor je je aansluiting mist en je zaterdagavond op een vrijwel verlaten vliegveld de uren moet zien te verbijten. Of de gebroken weekenden, want reizen begint vaak op zondag. Avonden die ook gevuld zijn met werk, simpelweg omdat je de opgedane kennis moet verwerken of interviews uit moet werken. Ook kan de week erg lang duren als je in een land bent dat zo ver afstaat van je eigen wereld, je weinig bewegingsvrijheid hebt of mogelijkheden voor ontspanning, je voor de derde nacht op rij nauwelijks kunt slapen door jetlag of geluidsoverlast, hard bed, lege maag en ga zo maar door.

Toch is het werken in het buitenland de moeite waard. Ook in een land als Turkmenistan.

Turkmenistan. Als je zegt dat je daarheen gaat, krabben de meeste mensen zich achter hun oren. “Turkmenistan, is dat een land?” ”Hoort dat bij Turkije of zo?” En als men het al kent, is de volgende opmerking snel gemaakt, zoals al een paar keer is gebeurd op Schiphol bij het laten zien van mijn instapkaart. “Zo meneer, bij u hoef ik het niet te vragen hè, werk of vakantie…”

Hoofdstad: Ashgabat

En daar ben ik dan, in Ashgabat, de hoofdstad van de centraal geleide oliestaat. Ik land midden in de nacht, maar dat weerhoudt de vele met kleurrijke hoofddoeken uitgedoste vrouwen er niet van om de straten schoon te vegen. Ik ken geen stad waar de straten er zo mooi bijliggen. Al kan dat ook komen omdat de straten op welk tijdstip van de dag veelal leeg en verlaten zijn. De in het hele land geldende avondklok (na 11 uur mag je zonder geldige reden niet meer de straat op) zal er ook vast iets mee te maken hebben.

Nog onder de bezielende leiding van Franz Trautmann heeft het Trimbos-instituut een plek weten te bemachtigen in het al langer bestaande CADAP-project. CADAP staat voor Central Asian Drug Action Programme. Dit door de EU (DG Development and Cooperation) gesubsidieerde project richt zich op ondersteuning van Centraal-Aziatische landen bij de ontwikkeling van onder meer een ‘comprehensive’ drugsbeleid op het terrein van demand en harm reduction. Hiervan is het Trimbos-instituut de aanjager; tot april onder leiding van Bob Keizer, daarna neemt John-Peter Kools de coördinatie van dit onderdeel over. Daarnaast heeft het project ook nog een monitoring-, preventie- en behandelcomponent, geleid door vergelijkbare partijen uit respectievelijk Tsjechië, Duitsland en Polen.

Ik ben dus in Turkmenistan om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van een drugsbeleid dat zich richt op demand en harm reduction. Dat is net zoiets als proberen een diehard Feyenoord-fan in plaats van ‘020’ het woord Ajax te laten uitspreken. Het officiële standpunt van de Turkmeense overheid is namelijk dat er in het land geen drugs gebruikt worden en het land volledig drugsvrij is. Dus waarom zou je een beleid moeten maken ten aanzien van een probleem dat het land niet kent, en al helemaal een beleid dat zich niet richt op bestrijding, maar beheersing en terugdringen van gezondheidsschade? Toch heeft de Turkmeense overheid besloten om -net als de andere Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tajikistan- te participeren in CADAP. En dat biedt kansen, hoe klein ook.

Hoe het zal verlopen deze week is nog onduidelijk, maar duidelijk is wel dat de stappen die gezet worden, hele kleine, maar desondanks essentiële en belangrijke stappen zijn. Op het programma staan onder meer gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende ministeries. Die gesprekken hebben tot doel de beleidsmakers warm te maken voor een evidence-based drugsbeleid en het belang van een goede monitoring van gebruik en markt. De eerste afspraak, vanmorgen om 10 uur bij de Turkmeense versie van VWS, werd evenwel alvast vlak voor aanvang verplaatst naar het eind van de dag. Tijd om je social media bij te werken, zou je misschien denken. Fout: deze diensten worden, net als bijvoorbeeld Youtube, Dropbox of Trello, door de overheid geblokkeerd of ernstig gehinderd.

Dan maar een blog schrijven.

Meer informatie

Daan van der Gouwe

Stuur een bericht aan contactpersoon Daan van der Gouwe
of bel +31 (0)30 – 2959(419)