Nieuws |

Ecstasy: Sterkte van pillen en langetermijneffecten

Ecstasy: sterkte van pillen en langetermijneffecten

Is er een relatie tussen de toename van het aantal ernstige drugsincidenten en de ‘sterkte’ van de ecstasy pillen? En zijn de langetermijneffecten van ecstasy ook ernstiger door de hogere doseringen MDMA in de pillen? Deze vragen komen aan de orde tijdens de sessie ‘De kater komt later: de langetermijneffecten van ecstasy en andere partydrugs’ op het Nationaal Drugscongres op 17 maart 2016.

De sessie wordt verzorgd door Tibor Brunt en Gerard Alderliefste.

Sterkere pillen, meer incidenten
Tibor Brunt is wetenschappelijk medewerker bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut. De afgelopen jaren wordt een flinke toename gezien van de gemiddelde dosering MDMA in ecstasy pillen, van 80 milligram per pil in 2007 naar 150 milligram per pil in 2015. Tegelijkertijd is er een toename van ernstige (acute) incidenten gerelateerd aan het gebruik van ecstasy (MDMA).

Langetermijneffecten
Over de langetermijngevolgen van het gebruik van ecstacy, maar ook van andere uitgaansdrugs, is weinig bekend. Verslavingsarts Gerard Alderliefste van Brijder Verslavingszorg heeft via het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs echter veel kennis vergaard. Hij ziet op zijn spreekuur mensen die na het gebruik van partydrugs klachten blijven houden, zoals derealisatie, depersonalisatie en problemen met zicht.

Bekijk hier een interview met Gerard Alderliefste:
https://www.youtube.com/watch?v=Q8TsPiUZac0

Een prangende vraag is natuurlijk of de langetermijneffecten ook ernstiger worden nu er hogere doseringen MDMA in pillen zit. Dit is extra relevant om te weten, omdat het ecstasygebruik in Nederland hoog is en er juist weinig bekend is over de lange termijneffecten. In deze sessie wordt de laatste stand van de wetenschap door Tibor Brunt toegelicht aan de hand van prevalentiestudies en biomedische studies. Gerard Alderliefste zal aan de hand van casuïstiek uit zijn medisch spreekuur concrete voorbeelden bij de studies geven.

Schrijf u nu in voor het Drugscongres op donderdag 17 maart 2016 via http://congresalcoholendrugs.trimbos.nl/

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)