Nieuws

Nieuws doorzoeken

Er zijn 644 resultaten gevonden.

Preventieakkoord: vooral verleidingen, weinig verboden

Het Preventieakkoord is een belangrijke stap richting een gezondere samenleving, zeggen deskundigen van het Trimbos-instituut. Maar om echt impact te hebben, is er meer nodig dan nu wordt voorgesteld.

Lees verder


Omvang en gevolgen van riskant alcoholgebruik in Nederland

Van de 80 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder die in het afgelopen jaar alcohol heeft gedronken, kan 1 op de 6 als riskante drinker worden aangemerkt (17%). Dit komt overeen met 1.790.000 personen of te wel 14% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. In de Factsheet Riskant alcoholgebruik in Nederland zijn de cijfers die in 2016 verzameld gebundeld.

Lees verder


Landelijke verkenning naar depressiepreventie en mentale gezondheidsbevordering

Om inzicht te krijgen én te geven in manieren om depressies te voorkomen en mentale gezondheid te bevorderen, voert het Trimbos-instituut een landelijke verkenning uit. Organisaties die activiteiten organiseren op het gebied van depressiepreventie, worden aangemoedigd deze aan te melden.

Lees verder


Vmbo’er heeft drie keer zoveel kans om te roken als vwo-leerling

Vmbo-leerlingen in de eerste en tweede klas beginnen drie keer zo vaak met roken als hun leeftijdgenoten op het vwo. Met de Smokefree Challenge daagt het Trimbos-instituut leerlingen uit niet te roken. 271 klassen doen mee.

Lees verder


Stepped care biedt meerwaarde in de zorg voor depressie

Passende zorg, die zo licht als mogelijk is en zo intensief als nodig is, biedt meerwaarde in de zorg voor mensen met een depressie. Op woensdag 7 november 2018, verdedigde Jolanda Meeuwissen haar proefschrift ‘The case for stepped care – Exploring the applicability and cost-utility of stepped-care strategies in the management of depression’ succesvol en overtuigend ten overstaan van de Promotiecommissie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit, Amsterdam.

Lees verder