GGZ nieuws

GGD wil meer aandacht voor suïcides jongeren

7 juli 2015, GGZ Nieuws

Het aantal suïcides onder jongeren stijgt al jaren in Nederland. Gemiddeld stappen jaarlijks 105 jongeren uit het leven. Toch wordt nauwelijks van die individuele gevallen geleerd, informatie wordt niet goed verzameld. Terwijl daar de sleutel ligt voor het herkennen van problemen.

Lees verder


Praktijkondersteuner-GGZ ziet steeds meer patiënten

6 juli 2015, Nivel, 6 juli 2015

De praktijkondersteuner-GGZ is in opmars. In 2014 komt ongeveer één op de zes van alle patiënten met psychosociale problemen die de huisartspraktijk bezoeken terecht bij een praktijkondersteuner-GGZ, vergeleken met één op de dertig in 2010. Steeds meer patiënten met psychische klachten worden zo snel en dicht bij huis behandeld.

Lees verder


'Alcoholgebruik verdubbelt kans op mondkanker'

6 juli 2015, STAP

Mensen die dagelijks 40 gram pure alcohol (ofwel vier glazen alcoholhoudende drank) of méér drinken, hebben twee keer zoveel kans op mond- en keelkanker als mensen die niet drinken. Dat blijkt uit onderzoek dat de Australische kankerbestrijding en de universiteit van Melbourne sinds het begin van de jaren negentig onder 41.000 volwassenen hebben gedaan.

Lees verder


Mensen met depressie vaker slachtoffer van geweld

2 juli 2015, Vrije Universiteit Amsterdam

Mensen die lijden aan een depressieve stoornis zijn vaker slachtoffer van geweld dan de totale Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van Sabine Meijwaard. Ruim een derde van de onderzochte patiënten met een depressie, is in het afgelopen jaar slachtoffer geweest van geweldsmisdrijven. Ook patiënten met verslaving of schizofrenie hebben een verhoogde kans om slachtoffer te worden van misdrijven.

Lees verder


Bewijs dat medicinale wiet helpt tegen pijn 'matig'

25 juni 2015, Volkskrant

Het wetenschappelijk bewijs voor de werking van medicinale wiet laat te wensen over. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Maastricht.

Lees verder