GGZ nieuws

Aantal zelfmoorden moet drastisch omlaag

14 juli 2015, Nieuws over Angst en Depressie

Nederland zit in een rampsituatie als het aankomt op het aantal suïcidegevallen. Ons land kent drie keer zoveel zelfdodingen dan verkeersdoden. Dat aantal moet drastisch omlaag, zegt Ad Kerkhof, psychotherapeut en hoogleraar suïcidepreventie.

Lees verder


Terugkerende depressie tast hersenen aan

10 juli 2015, GGZ Nieuws

Een depressie hangt samen met verkleining van een specifiek gebied in de hersenen: de hippocampus. Een grootschalige studie - geleid door onderzoekers van VUmc/ GGZ inGeest samen met onderzoekers van University of Southern California (VS) - naar hersenscans van bijna 9.000 deelnemers heeft dat aangetoond. De onderzoeksresultaten zijn op 2 juli gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry.

Lees verder


76,7 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder drinkt alcohol

10 juli 2015, STAP

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, afkomstig uit de Gezondheidsenquête, blijkt dat 76,7 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder in 2014 alcohol gebruikte. 11,6 procent van de 12+ bevolking was ex-drinker en 11,7 procent had nooit gedronken.

Lees verder


Beeldscherm onbekend en onbemind onder meest kwetsbaren

10 juli 2015, Skipr

Als het ministerie chronisch zieken en kwetsbare ouderen aan de e-health wil krijgen is er nog veel werk aan de winkel. Uit een analyse van Nictiz en NIVEL blijkt dat deze twee groepen nog weinig bekend zijn met zaken als zelfmeting, beeldschermzorg en domotica.

Lees verder


Dementie is nu dodelijker dan longkanker

10 juli 2015, Trouw

Vorig jaar overleden voor het eerst meer mensen aan de gevolgen van dementie dan aan longkanker. In 2014 overleden ruim 12.000 dementerenden tegenover ruim 10.000 patiënten met longkanker. Daarmee is dementie volgens het CBS voor het eerst de belangrijkste primaire doodsoorzaak in Nederland.

Lees verder