GGZ nieuws

4e landelijke studiedag 'Drugs'

1 mei 2018, Leids Congres Bureau

Het aanbod nieuwe psychoactieve stoffen groeit en ook de gezondheidsrisico's van zeer sterk werkzame synthetische opiaten baren zorgen. De GHB-problematiek lijkt niet toe genomen, maar roept op het gebied van behandeling nog wel vragen op. Op deze landelijke studiedag op 7 juni 2018 aandacht voor nieuwe stoffen, trends en gebruikersgroepen. In het middagprogramma: lachgas, ketamine en GHB.

Lees verder


44 genoomvarianten bij depressie gevonden

30 april 2018, Vrije Universiteit Amsterdam

Een nieuw onderzoek met de gegevens van ruim 135.000 mensen met een ernstige depressie en meer dan 300.000 zonder depressie heeft 44 genoomvarianten gevonden die een significante samenhang laten zien met depressie. Van deze 44 varianten zijn er 30 nieuw ontdekt en 14 zijn al in eerdere studies gevonden.

Lees verder


LVB en psychiatrie: nog een wereld te winnen

30 april 2018, Karakter

'Voor mensen met een licht verstandelijke beperking en een psychische stoornis valt nog een wereld te winnen.' Dat zegt Wouter Groen, kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter. Naast behandelaar is hij senior onderzoeker en programmaleider van de academische werkplaats Kajak.

Lees verder


Symposium Vroegdetectie in de GGZ

25 april 2018, Parnassia Academie

Hoe voorkom je dat je patiënt een psychose ontwikkelt? Hoe zorg je ervoor dat de eerste signalen van persoonlijkheidsstoornissen worden opgevangen? Hoe kan je goed zorgen voor de kinderen van je patiënten? Wat kunnen hulpverleners in de volwassenzorg en de jeugdzorg/jeugd-ggz van elkaar leren en hoe denken gemeenten en zorgverzekeraars over deze aanpak? Deze vragen worden in het symposium op 28 juni 2018 vanuit verschillende invalshoeken in onderzoek en zorg belicht.

Lees verder


Met je Smartphone een terugval eerder herkennen?

24 april 2018, Depressievereniging

Met een slimme combinatie van smartphone applicaties wil SMARD (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression) in de toekomst voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. Een groot probleem, want bij meerderheid keert de depressie terug.

Lees verder