GGZ nieuws

e-Health, Top of Flop?

17 januari 2018, Zorg voor innoveren

Op 25 januari pitchen in het kader van de e-Healthweek diverse zorgvernieuwers hun idee in de Zorginnovatiewinkel. Aanwezige potentiële gebruikers en andere vernieuwers geven hun oordeel: is het idee ‘top’ of wordt het een ‘flop’? Een waardevolle middag dus, voor alle aanwezigen.

Lees verder


Gratis online cursus over psychische problemen

15 januari 2018, UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden. In de deze MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een laagdrempelige manier veelvoorkomende psychische problemen herkennen.

Lees verder


Internettherapie bij depressies niet effectief op de lange termijn

12 januari 2018, Rijksuniversiteit Groningen

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) vonden dat internettherapie bij depressie wel effectief is op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Daarentegen werkt de online therapie wel als deze gegeven wordt door psychologen.

Lees verder


Lezing Herstel en Filosofie

10 januari 2018, Kenniscentrum Phrenos

Om het begrip van herstel en herstelondersteunende zorg te blijven voeden, zullen in 2018 opnieuw zes sprekers vanuit een filosofische invalshoek een aspect uit het brede betekenisveld van herstel naar voren halen. Op 2 maart 2018 spreken Sanne van Driel en Henk Oosterling, beiden filosoof. De Lezingen Herstel en Filosofie zijn in 2017 gestart op initiatief van de Werkplaats Herstelondersteuning en de Stichting Psychiatrie & Filosofie.

Lees verder


Start onderzoek herstel bij drugsverslaving

10 januari 2018, IVO

In januari 2018 start er voor het eerst een grootschalig Europees onderzoek naar herstel bij drugsverslaving. Het onderzoek zal herstelprocessen van mensen met een drugsverslaving in kaart brengen in vier landen: Nederland, België, Engeland en Schotland. Het gaat om een samenwerking tussen onderzoeksinstituut IVO, Universiteit Tilburg, Universiteit Gent, Hogeschool Gent en de Britse Sheffield Hallam University.

Lees verder