Blog |

Vies!

Opeens realiseer je je dat je in een restaurant zit waar gerookt wordt: binnen!! En in de ontbijtzaal zitten mensen te roken: binnen. En in het openbaar vervoer en allerlei andere plekken die we in Nederland (gelukkig) ontwend zijn. En ja, ik vind het vies. Terwijl ik toch als kind een rokende meester in de klas had en het heel normaal was om in treinen, bioscopen en restaurants te roken.

Het maakt niet eens zoveel uit om welk land het gaat, want als gepassioneerde reiziger kom ik geregeld in landen waar dit nog steeds heel gewoon is. In sommige landen valt op dat het vooral de mannen zijn die roken, maar steeds vaker zie ik ook geen onderscheid niet meer tussen het aantal rokende mannen en vrouwen. Wat ik wel zie is dat er veel gerookt wordt in de nabijheid van kinderen. Per onmiddellijk denk ik dan aan een Trimbos project en of we hier al contacten hebben, want daar is nog veel werk aan de winkel.

Terug in Nederland. Ik rij op maandag vlak bij het Trimbos, stop voor het rode licht en achter mij staat een auto met een man achter het stuur en 2 kinderen op de achterbank. Niks aan de hand natuurlijk. Tot ik ineens in mijn achteruitkijkspiegel zie dat hij een sigaret opsteekt. Mijn eerste reactie is kijken of hij zijn zijraam open heeft staan (heel klein kiertje). Mijn tweede reactie is dat ik eigenlijk de auto uit zou willen stappen om deze meneer te vertellen dat roken heel slecht is en zeker in de auto met kinderen erbij. Maar het stoplicht springt op groen en ik rij weg.

Mijn korte frustratie kan ik omzetten in extra motivatie voor het onderwerp tabaksontmoediging, waar we bijvoorbeeld met het onderdeel rookvrij opgroeien bijdragen aan de kennis over roken, die misschien wel bij de man achter het stuur belandt. Of welllicht kijkt hij toch een keer op www.ikstopnu.nl, wat ook op zijn pakje sigaretten staat, en ziet hij de diverse ondersteuningsmogelijkheden om te stoppen met roken.

Ook in Nederland is er dus nog werk genoeg aan de winkel! Op naar een rookvrije(re) samenleving!!