Blog |

Van papier naar praktijk: een nacht meelopen in de Rotterdamse horeca

van-papier-naar-praktijk-een-nacht-meelopen-in-de-rotterdamse-horeca

“Hoi!” roept de jongen olijk en schudt de man vriendelijk de hand. Hij staat wankel op zijn benen en leunt zwaar tegen de muur. Zijn bierglas is al bijna leeg. Het lukt hem niet meer om zijn glas recht te houden, waardoor er inmiddels meer drank op de grond en over zijn schoenen ligt dan in zijn glas.

Even later vraag ik de man of hij de jongen nog alcohol zou schenken. Voor mij is hij al te sterk onder invloed; ik zou hem niets meer geven. Ja, water of cola, maar dat is het dan ook. De jongen was hem niet op deze manier opgevallen, maar hij is nieuwsgierig naar wat me opvalt en wat ik zou doen. Het is de eerste van vele observaties die we die avond met elkaar bespreken. 

Ik ben namelijk een nacht lang op pad met een horecaondernemer in de Rotterdamse binnenstad. Samen met een van zijn medewerkers maken we een tour langs de horecagelegenheden die bij zijn onderneming horen. De avond staat in het teken van dronkenschap en doorschenken. Wanneer schenk je iemand nog wel en wanneer is iemand al te sterk onder invloed? Dat blijkt in de praktijk een lastiger te beantwoorden vraag dan je in eerste instantie denkt. Want dronkenschap is soms lastig te herkennen en het daarop handelen is niet altijd makkelijk. Alcohol weigeren kan leiden tot vervelende situaties, maar door blijven schenken ook.

Er is op dit moment nog weinig aandacht voor omgaan met dronkenschap en doorschenken in de horeca. Dit komt bijvoorbeeld omdat men niet weet waar te beginnen en wat te doen. Vanuit het Trimbos-instituut zijn we al enige tijd bezig met het thema doorschenken en dronkenschap in de horeca. Om gemeenten, handhavers en horeca hierbij te helpen hebben we recent een aanpak ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksbureau Objectief. Door middel van concrete handvatten hopen we dit thema te agenderen en partijen te helpen om dit op te pakken.

Het aanpassen van de omgeving van de drinker blijkt een belangrijke factor, zo weten we van ervaringen uit andere Europese landen. Goed deur- en schenkbeleid bij horecazaken helpt overlast gevende situaties voorkomen en hiermee omgaan. De ondernemer waar ik mee op pad ben is hier, geïnspireerd door de aanpak van het Trimbos-instituut, al actief mee aan de slag gegaan. Hij heeft zelf materialen ontwikkeld en is hierover met zijn personeel in gesprek gegaan. Alles is nog in een beginnende fase, maar het enthousiasme om ermee aan de slag te gaan is er en dat is al een goed begin. Het doet mijn Trimbos-hart sneller kloppen; dit is precies wat we willen bereiken. Impact, de praktijk die met het thema aan de slag gaat en het enthousiasme over weet te brengen naar anderen. Mensen met passie, zoals deze ondernemer, is wat we nodig hebben om uiteindelijk toe te werken naar een veiligere en gezondere horeca. Fantastisch!

Uiteindelijk zijn we tot de vroege ochtenduren op pad geweest. Ik heb een unieke kijk in de keuken gekregen bij een van de grootste horecaondernemers in de stad. Iets dat ik enorm waardeer. Net als de openheid en de bereidheid om met elkaar het gesprek aan te gaan over normen die we hanteren ten aanzien van dronkenschap. Vanuit gezondheidsperspectief zou je het liefst willen dat mensen misschien helemaal niet drinken of in ieder geval zeer met mate, terwijl vanuit de horeca de norm van onder invloed zijn een stuk verder ligt. Een begrijpelijke norm, aangezien zij hun inkomsten deels uit de verkoop van drank halen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je gasten sterk onder invloed zijn. Voor ondernemers levert het uiteindelijk zelfs meer op om te voorkomen dat te ver doorgeschonken wordt. Gasten komen eerder terug, omdat ze een leuke ervaring hebben gehad zonder zich daarna slecht te voelen. Het delen van deze ervaringen en standpunten met elkaar leverde prachtige gesprekken op en begrip en inzicht aan beide kanten.

Dat is waar het uiteindelijk allemaal begint als je iets wil bereiken: met elkaar in gesprek, echt naar elkaar luisteren en vervolgens samen de handen ineen slaan om er wat moois van te maken. En de jongen die we aan het begin van de avond tegenkwamen? Die krijgt van ons beiden een groot glas water.

Zie ook: ‘Dronkenschap en doorschenken: van intentie naar actie’

Auteur

Laura  Nijkamp

Stuur een bericht aan contactpersoon Laura Nijkamp
of bel +31 (0)30 – 2959(203)