Blogs

Blog doorzoeken

Loot box of lot box: de vervagende grenzen tussen gamen en gokken

Stel: je huurt een film. Tegen het eind van de film krijg je opeens de volgende mededeling: ‘De afloop van deze film wordt pas ontsloten na een jaar lang films huren. Je kunt voor drie euro ook meedoen aan een digitaal fruitautomaat-spel. Je maakt dan kans op een klein stukje van de afloop van de film of - als je geluk hebt - kun je de film helemaal afkijken.

Lees verder


Code E33 - etiket verward persoon - staat oplossing in de weg

Het schakelteam “personen met verward gedrag” trok op 5 oktober aan de bel met het nieuwsbericht dat de aanpak nog niet goed gaat. “In de ondersteuning, opvang en zorg van mensen met verward gedrag is het van groot belang dat de persoon zelf en zijn familie centraal staan.” Aldus de opdracht die het team voor zichzelf heeft geformuleerd. Uit eigen ervaring weet ik dat de dagelijkse realiteit nog totaal anders is.

Lees verder


Op weg naar een dementievriendelijke samenleving: 10 basistips

De weg die iemand met dementie aflegt gaat vaak gepaard met veel onzekerheid en verdriet. Hoe ga je om met een geheugen dat het steeds vaker laat afweten, met een veranderend karakter en met een wereld die steeds verwarrender en bedreigender wordt? En misschien wel de moeilijkste vraag: hoe kun je ondanks dit alles een waardig leven blijven leiden? Omgaan met de ziekte dementie vraagt veel van mensen met dementie zelf, en dus ook van de mensen in hun omgeving.

Lees verder


Is bewezen effectieve zorg passé?

De laatste decennia werken we in de gezondheidszorg veel met evidence based interventies of evidence based richtlijnen. Wanneer iets evidence based geoormerkt is weten we dat het wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en praktijkvoorbeelden zijn. Het is een belangrijke graadmeter voor professioneel handelen en het leveren van kwalitatief goede zorg.

Lees verder


De keerzijde van het oprollen van online drugsmarktplaatsen

Online winkelen wordt steeds populairder. Ik ken niemand die nooit iets online heeft gekocht. Van kleding, fietsen en witgoed, tot reizen, verzekeringen en meer. Dat er tegenwoordig ook via het internet drugs wordt verkocht is dan ook geen verrassing. Al sinds er internet is, wordt er op datzelfde internet in drugs gehandeld.

Lees verder


Wetenschappers en journalisten, hoe werken we samen?

Als wetenschapper bij het Trimbos-instituut heb ik regelmatig te maken met de media. We doen immers wetenschappelijk onderzoek waarover we berichten en zijn vervolgens graag bereid om vragen hierover te beantwoorden van journalisten en andere geïnteresseerden.

Lees verder


Wat als kennis delen niet bijdraagt aan gezondheidsbevordering?

Vrijdagmiddag, lunchtijd, in De Branding. Ik heb afgesproken met iemand waar ik altijd passievol mee discussieer over gezondheidscommunicatie en media psychologie. Hij is een fervent blogger. “Dat zou jij ook eens moeten doen, bloggen over gezondheid en wat jij allemaal tegenkomt in de media”, zegt hij. Meteen denk ik aan het televisieprogramma dat mij al een tijdje bezighoudt.

Lees verder


Value based mental health care: droom of nachtmerrie?

De Utrechts Jaarbeurs ontving onlangs circa 400 bezoekers voor de conferentie “value based health care”. Een idee dat sinds 2006 in opmars is en tijdens een internationale bijeenkomst afgelopen januari zelfs is omarmd door 35 OESO ministers van gezondheidszorg.

Lees verder


Vies!

Opeens realiseer je je dat je in een restaurant zit waar gerookt wordt: binnen!! En in de ontbijtzaal zitten mensen te roken: binnen. En in het openbaar vervoer en allerlei andere plekken die we in Nederland (gelukkig) ontwend zijn. En ja, ik vind het vies. Terwijl ik toch als kind een rokende meester in de klas had en het heel normaal was om in treinen, bioscopen en restaurants te roken.

Lees verder


Alcohol: als ik voor een dag zorgverzekeraar mocht zijn

Als ik zorgverzekeraar was, hoe zou ik mijn invloed dan gebruiken om de grote maatschappelijke problemen rond alcoholgebruik terug te dringen? Die vraag hield me de afgelopen dagen bezig, met het oog op een presentatie die ik vandaag in Brussel mocht geven aan een groep Europese zorgverzekeraars.

Lees verder