Blogs

Blog doorzoeken

Onbegrepen gedrag bij dementie begrijpen én aanpakken

“Dat je de tijd moet nemen om het gedrag écht te analyseren, dat is de belangrijkste les.” Dat zegt Joke van de Woestijne, casemanager dementie bij Geriant, die de training ‘Onbegrepen gedrag bij dementie in de thuissituatie’ volgde.

Lees verder


Heb ik verbinding?

Ziekenhuizen, verpleeghuizen, de basis-GGZ en de specialistische GGZ: allemaal verschillende instellingen met een eigen karakter. Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen... Ouderenpsychiatrie! Al die verschillende settingen maken het vak uitdagend en interessant. Toch kleeft er ook een nadeel aan: de onderlinge verbinding met elkaar is soms moeilijk te leggen of te behouden. Want wie is nu eigenlijk aan zet als het gaat om de zorg aan deze brede doelgroep van ouderen?

Lees verder


Uitdaging: de balans vinden tussen betrokkenheid versus (over)belasting van mantelzorgers van mensen met dementie

‘Zorginstelling maakt mantelzorg tot plicht’. ‘Door slechte kwaliteit verpleeghuizen neemt druk op mantelzorger toe’. ‘Overbelasting mantelzorger bij dementie neemt toe’. ‘Betere ondersteuning nodig voor mantelzorg bij dementie’. Zomaar een greep uit de krantenkoppen van de afgelopen jaren.

Lees verder


Horeca kan nog wel duwtje gebruiken richting alcoholvrij

Op een feestje, in een kroeg of in een club word ik door mensen om mij heen vaak raar aangekeken als ik een frisje bestel. Dan krijg ik opmerkingen als: ‘Ach, drink toch gewoon gezellig mee!’ of ‘Waarom drink je niks? Moet je nog rijden?’. Vaak probeer ik dan uit te leggen dat ik gewoon niet altijd zin heb in alcohol en soms van een paar drankjes al een heel heftige kater krijg, of erger zelfs, een migraineaanval. Toch vinden veel mensen dit geen goede reden en moet ik het blijven uitleggen.

Lees verder


Van papier naar praktijk: een nacht meelopen in de Rotterdamse horeca

“Hoi!” roept de jongen olijk en schudt de man vriendelijk de hand. Hij staat wankel op zijn benen en leunt zwaar tegen de muur. Zijn bierglas is al bijna leeg. Het lukt hem niet meer om zijn glas recht te houden, waardoor er inmiddels meer drank op de grond en over zijn schoenen ligt dan in zijn glas.

Lees verder


GGZ Noord-Holland-Noord: visit to an inter-disciplinary recovery institute

“…Henny emphasises on how her three children are a mirror for her and can read her eyes, they always alert her if they notice her behaving unusually; talking loud, talking a lot, or writing letter to the President of Suriname as she believed she was going to be the next President of Suriname (yes this did happen). And now at the recovery centre she tries to become a mirror for others just as her children are hers…”

Lees verder


Diagnose gameverslaving: een stap vooruit?

Kort geleden werd bekend dat de WHO dit jaar de diagnose ‘gamestoornis’ zal toevoegen aan de ICD-11 ziekteclassificatie. In de aanloop naar dit besluit stuurde ik eind 2016 met vijfentwintig collega wetenschappers een kritische brief aan de WHO over het plan om van excessief gamegedrag een nieuwe ziekte te maken. (1)

Lees verder


Tien jaar positieve psychologie bij het Trimbos-instituut

Al ruim tien jaar houd ik me bezig met positieve psychologie. En eigenlijk ook al lang daarvoor want in een ver verleden keek ik in mijn afstudeerscriptie naar hoe copingstrategieën van vluchtelingenkinderen kunnen bijdragen aan hun overleving in een nieuw, vreemd land. Ten opzichte van tien jaar geleden is er volgens mij veel veranderd.

Lees verder


Trimbos in India en Moldavië

Trimbos is known as a research institute focusing on mental health and addiction. Perhaps less well-known are the activities of Trimbos in supporting local governments in low and middle-income countries, as well as countries in transition, in the development and implementation of interventions that aim to strengthen their mental health care system. To illustrate our work, we provide two examples of implementation efforts in India and Moldova.

Lees verder


Gemeenten werken aan Rookvrije Generatie!

In 1906 kregen de leerlingen die rookten van een openbare school in Amsterdam een briefje mee voor hun ouders, met daarin het klemmende verzoek namens het hoofd van de school hun kinderen het roken per direct te verbieden. In die tijd rookte 75 % van de leerlingen in de jongste klassen op de basisschool!

Lees verder