Congres | vrijdag 15 januari 2021 | Online
Amsterdam Center for Health Communication
Veel mensen moesten schipperen tussen het voorkomen van besmetting en het inboeten aan hun kwaliteit van leven, of van het realiseren van belangrijke waarden en doelen zoals zorg voor oude ouders of kinderen, het genereren van inkomen en van zingeving. Kleine netwerken zorgden ervoor dat mensen aan autonomie inboetten, omdat ze geen beroep op anderen konden doen om dingen voor elkaar te krijgen.
Communicatie van essentieel belang
Communicatie was daarom van essentieel belang om wat er nog aan interactie was in stand te houden. Wat is de rol geweest van digitaal contact en zorg? En wat was de impact van de “intelligente” lockdown en versoepeling op de begrijpelijkheid van regels en infectie risico’s? Hoe kunnen we problemen herkennen? Wat voor geleerde lessen zijn er om op een begrijpelijke manier kunnen communiceren?
Onderzoek en praktijk
Dit symposium rapporteert bevindingen van een aantal lopende onderzoeksprojecten, alsook praktijkervaringen. Centraal staan onderzoeksprojecten genoemd op www.coronatijden.nl, met name het al bijna afgeronde door ZonMw gefinancierde project ‘Sociale Impact van Fysieke Afstand op Kwetsbare groepen’. Daarnaast zijn er sprekers uit de praktijk.
Collega's aan het woord
Collega Christien Muusse (Projectmedewerker Zorg & Participatie) zal spreken over communicatie met dak- en thuislozen en de ervaringen van psychiatrische patiënten. En collega Henriëtte van der Roest (Programmahoofd Ouderen) over communicatie in zorg- en verpleeghuizen.