Inspiratiesessie IJslandse preventiemodel: ervaringen uit de Nederlandse pilot

Webinar | donderdag 27 mei 2021 | Online

Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi)


SAVE THE DATE: 27 mei 2021 organiseren het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut een inspiratiesessie ter afsluiting van de Nederlandse pilot met het IJslandse preventiemodel.

IJsland heeft de laatste 20 jaar een community-based preventieaanpak gebruikt om het middelengebruik onder jongeren aan te pakken. Met succes! In 1998 was 42% van de IJslandse 15- en 16-jarigen in de laatste 30 dagen dronken geweest. In 2017 was dit nog maar 5%. Voor roken en het gebruik van drugs realiseerden de IJslanders een vergelijkbare daling.

De afgelopen drie jaar (2018-2021) zijn zes Nederlandse gemeenten, onder begeleiding van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut, in een pilot aan de slag gegaan met deze unieke werkwijze

Tijdens de online inspiratiesessie op donderdag 27 mei tussen 09:00u – 12:00u praten we u graag bij over het verloop van de pilot en zullen de deelnemende gemeenten hun ervaringen delen. Wilt u hier bij zijn? Schrijf u alvast in via onderstaande knop. Het definitieve programma wordt later gedeeld.

Inschrijven

Wat gebeurt er na de pilot?

De zes Nederlandse pilotgemeenten zijn erg enthousiast en gaan na afloop van de pilot door met de implementatie van de IJslandse werkwijze. Samen met het NJi zal het Trimbos-instituut ondersteuning blijven bieden. Daarbij heeft het enthousiasme van deze pilotgemeenten zich verder verspreid. Er zijn verschillende nieuwe gemeenten die staan te springen om met de IJslandse werkwijze aan de slag te gaan. Samen met het Nederlands Jeugdinstituut werkt het Trimbos-instituut aan een implementatietraject voor deze gemeenten. Naar verwachting starten nieuwe gemeenten in januari 2022. Ben u ook geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden voor het vervolg? Vul dan onze interessepeiling voor geïnteresseerde gemeenten in om meer informatie te ontvangen.

Naar interessepeiling


Meer informatie & aanmelden