Inspiratiesessie IJslandse model: Vrijetijdsbesteding

Congres | dinsdag 23 juni 2020 | Online bijeenkomst

Trimbos-insitituut & Nederlands Jeugdinstituut


Op welke manier kan zinvolle vrijetijdsbesteding bijdragen aan het welbevinden van jongeren? En kan zinvolle vrijetijdsbesteding onder jongeren het gebruik van alcohol, drugs en tabak voorkomen? Tijdens de inspiratiesessie over het IJslandse preventiemodel onderzoeken we aan de hand van dit model wat de rol van vrijetijdsbesteding kan zijn in preventie. We organiseren deze inspiratiesessie samen met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Met voorbeelden uit IJsland gaan we in op de rol die zinvolle vrijetijdsbesteding kan hebben op het welbevinden van jongeren. We verkennen de vrije tijd van Nederlandse jongeren en de voordelen die culturele en sportactiviteiten voor jongeren kunnen hebben. Tijdens deze middag praten we u daarnaast bij over het pilottraject met het IJslandse model in zes Nederlandse gemeenten.

Over de inspiratiesessies

Deze inspiratiesessie is de derde bijeenkomst in een reeks bijeenkomsten over het IJslands preventiemodel, georganiseerd door het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. Tijdens deze middagen worden Nederlandse gemeenten en andere geïnteresseerden geïnformeerd over de stand van zaken in de zes gemeenten die als pilot werken met de IJslandse aanpak. Ook worden de beschermende factoren uitgelicht tijdens deze sessies.

Vrijetijdsbesteding op z’n IJslands

Een groot deel van de tijd van jongeren is vrije tijd. In IJsland zagen ze dat jongeren die deelnemen aan georganiseerde vrijetijdsactiviteiten, beter in hun vel zitten en minder vaak drinken, roken of drugs gebruiken. De afgelopen 20 jaar hebben ze daarom in IJsland, naast andere maatregelen, ingezet op het toegankelijk maken van georganiseerde vrijetijdsactiviteiten voor jongeren. Een groot deel van de IJslandse jongeren brengt hun vrije tijd door met sport-, muziek- en/of cultuuractiviteiten.

Meer info over het IJslandse model

Praktische informatie
De inspiratiesessie wordt georganiseerd in de vorm van een online webinar. U kunt live de presentaties volgen en vragen stellen via de chat. Deze webinar wordt georganiseerd in plaats van de inspiratiesessie die eigenlijk gepland stond op 21 april, maar vanwege de coronamaatregelen niet kon doorgaan.
Datum: dinsdag 23 juni 2020
Tijd: 13:00-15:00u
Locatie: Online bijeenkomst
Onderwerp: vrijetijdsbesteding
Deelname: gratis

Inschrijven