Webinar Alcohol en Zwangerschap

0,00 excl. btw 0,00 0,00 incl. btw

Tijdens dit webinar wordt u in 2 uur bijgepraat over de laatste inzichten over alcoholgebruik en zwangerschap. Welke wetenschappelijke kennis is beschikbaar, en waar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan? We delen recente cijfers over het alcoholgebruik van vrouwen rondom de zwangerschap. Er komt een moeder van een kind met FAS aan het woord en een professionals over het herkennen en bespreekbaar maken van alcoholgebruik.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan levenslange gevolgen hebben voor het (ongeboren) kind. Onderzoek laat zien dat alcoholgebruik in de periode rondom de zwangerschap onder andere kan leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Daarom adviseert de Gezondheidsraad de nulnorm: drink niet tijdens de zwangerschap. Ook drinken voorafgaand aan de zwangerschap en/of na de zwangerschap tijdens de borstvoedingsperiode kan negatieve effecten hebben.

Tijdens dit webinar vertellen we wat we weten over alcoholgebruik rond de zwangerschap. Welke wetenschappelijke kennis is beschikbaar, en waar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan? Ook geven we recente cijfers over het alcoholgebruik van vrouwen rondom de zwangerschap. Om een breder beeld van FAS en de impact daarvan op het dagelijks leven van kind en gezin te geven, komt een moeder van een kind met FAS aan het woord. Daarnaast zal een professional uit de geboortezorg ingaan op de vroegsignalering van alcoholproblematiek rondom de zwangerschap; hoe signaleer je alcoholgebruik, hoe maak je dit bespreekbaar en wat is het hulpaanbod?

De webinar wordt door het Expertisecentrum Alcohol georganiseerd, in samenwerking met het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA). Vanuit het SVA wordt momenteel de Taskforce Alcoholvrije Start opgericht; deze zet zich in de voor de vroegsignalering van alcoholproblematiek in de gehele geboortezorgketen.

Praktische informatie

Datum 19 mei 2022

Aanvang: 15:00

Einde: 17:00

Evenementenlocatie: Online

Telefoon: 030-2971100

E-mailadres: expertisecentrumalcohol@trimbos.nl

Op voorraad