Lachgas: Van zorgen naar acties


Dit product is niet meer leverbaar.
Mogelijk is Lachgas: Van zorgen naar acties een geschikt alternatief?


In de afgelopen jaren is het recreatief gebruik van lachgas als roesmiddel toegenomen. Vanuit het uitgaansleven heeft het zich verspreid naar andere gebruikssettings, zoals thuis of op straat. Zowel jongens en mannen als meisjes en vrouwen gebruiken lachgas. Gebruik vindt plaats onder zowel jongeren met een westerse achtergrond als met een niet-westerse achtergrond.

De toename van lachgasgebruik leidt tot zorgen bij gemeenten, (preventie)professionals, scholen en ouders, waardoor de vraag naar een preventieve aanpak toeneemt. Wettelijk gezien zijn er weinig handvatten, aangezien de verkoop van lachgas niet verboden is. Daarom zijn verschillende gemeenten gestart met het ontwikkelen van preventieactiviteiten en het inperken van de verkoop op basis van vrijwillige afspraken met leveranciers. Van een gestandaardiseerde landelijke aanpak is echter nog geen sprake. De voorlichtingsboodschappen en (de mate van) activiteiten in de verschillende regio’s lopen sterk uiteen.

Met deze handreiking hopen wij gemeenten in Nederland te helpen bij het invullen en vormgeven van de aanpak van lachgasgebruik. Wij bieden informatie over gebruik, gebruikers en de markt van lachgas, gebaseerd op recent verschenen onderzoek. Ook gaan wij in op maatregelen die gemeenten kunnen treffen in het beperken van de verkoop van lachgas. Wij geven tips voor het in gesprek gaan met lachgasgebruikers en geven een overzicht van voorlichtingsmaterialen die zijn ontwikkeld om gemeenten, scholen en ouders te helpen bij het aangaan van het gesprek over lachgasgebruik.

Auteur

Pagina's

26

Jaar

SKU af1631
Category Rapporten