Congres Rookvrije Start: terugblik

Congresthema: van dromen naar doen!

Donderdag 9 maart was het dan zover. Het derde congres Rookvrij Start vond plaats in Amersfoort. Maar liefst 120 zorgverleners van verschillende disciplines waren aanwezig, van verloskundige tot jeugdarts en van kraamverzorgende tot gynaecoloog.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen opende het congres en maakte meteen de urgentie duidelijk: “Elk jaar overlijden 45 baby’s door roken.” Een schokkende conclusie en daarom vindt de Staatssecretaris het zijn prioriteit om kinderen in onze samenleving gezond te laten opgroeien. Hij riep alle zorgverleners op het verschil te maken. Hoe? Door stoppen met roken te bespreken in hun dagelijkse praktijk. Een moeilijke opgave en niet iedereen weet hoe je dat aanpakt. Deze dag was bedoeld om daar verandering in te brengen.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen op het congres

Nieuwe inzichten

In de plenaire sessies werden de laatste nieuwe inzichten gedeeld over de gevolgen van roken voor de ontwikkeling van baby’s. Hoewel zorgverleners goed bekend zijn met de schadelijke effecten, bleken de precieze cijfers over de gezondheidsrisico’s toch een eyeopener te zijn en tot menig bezorgde blik in de zaal te leiden.

Herkenbare situaties

Theatergroep ‘DE sTOPPERS’ zorgde voor luchtige en humoristische optredens met herkenbare situaties uit de praktijk. Uit hun optreden bleek ook weer hoe hardnekkig een nicotineverslaving is en hoe moeilijk het is om er vanaf te komen. Het theaterduo nodigde de zaal uit om actief mee te doen. Enkele dappere deelnemers probeerden hun gespreksstrategieën uit om te kijken wat het effect was.

Theatergroep DE sTOPPERS zorgt voor herkenbare situaties.
Workshop congres RVS

Zelf oefenen

Vervolgens kon iedereen in de interactieve en kleinschalige workshops zelf aan de slag met het oefenen van gesprekken. Want hoe motiveer je iemand zonder met het vingertje te wijzen? Hoe verloopt een stopproces en hoe blijven mensen in de toekomst rookvrij? Zonder uitzondering, stapten de deelnemers naar buiten met praktische gesprekstips, kennis over de laatste rooktrends en nieuwe inspiratie voor hun eigen dagelijkse werk. Zo dromen we niet alleen van een rookvrije start, maar gaan we het samen nu ook écht doen!

Word ambassadeur!

Ben je enthousiast geworden na het congres en vind jij ook dat elk kind recht heeft op een rookvrije start? Stimuleer collega's uit jouw beroepsgroep dan om zich ook in te zetten voor dit onderwerp. Bovendien ontvang je als nieuwe ambassadeur je een welkomstpakket met gratis voorlichtingsmaterialen voor (aanstaande) ouders.