Boa's leren omgaan met jongeren onder invloed

Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) hebben in hun werk veel te maken met jongeren onder invloed. Een belangrijke taak is het controleren op alcoholgebruik onder de 18 en daarbij komen zij regelmatig agressie tegen. Ook hebben ze contact met uitgaanders die drugs gebruiken en soms onvoorspelbaar reageren. Hierdoor is behoefte ontstaan aan meer informatie over de verschillende middelen en het omgaan met mensen onder invloed.

Vraag

Kunnen jullie onze Boa’s een praktische en interactieve training geven die ingaat op:

  • de diverse middelen en hun effect op de gebruiker;
  • het herkennen van signalen van drugsgebruik (hoe wordt het genoemd en hoe ziet het eruit, verpakking, etc);
  • omgaan met mensen die onder invloed zijn.

Aanpak

Om de training goed te laten aansluiten bij de medewerkers is een voorgesprek gehouden met de contactpersoon en hebben deelnemers voorafgaand aan de training een aantal vragen ter beantwoording ontvangen. Naar aanleiding hiervan is besloten om de training op te splitsen in 2 dagdelen:

  • Een dagdeel waarin de middelenkennis een boost krijgt: de groep krijgt praktische middeleninformatie (uiterlijk, effecten, verpakking) geïllustreerd met foto- en videomateriaal.
  • Een dagdeel waarin handvatten worden gegeven in het omgaan met mensen onder invloed. Met de nieuwe kennis in het achterhoofd, wordt actief geoefend met een acteur.

Resultaat

Na het volgen van de training hebben Boa’s meer kennis over middelen en hebben zij ervaring kunnen opdoen in het reageren op mensen onder invloed. Bij sommigen gaf de middeleninformatie een andere blik op gebruikers van drugs, wat bejegening positief kan beïnvloeden. Bij het oefenen met casussen werden Boa’s enerzijds bevestigd in hun eigen aanpak en kregen zij anderzijds nieuwe aanvullingen en handvatten om hun werkwijze nog beter aan te laten sluiten op de situatie. Door deze nieuwe bagage ontstaat meer zelfvertrouwen en hopelijk meer werkplezier.

Over FrisValley

Frisvalley is het regionale alcoholmatigingsproject van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.
Het doel is om jongeren (en het netwerk om hen heen) te wijzen op de gevaren van te vroeg, te vaak en te veel alcohol gebruiken.