App voor mentale ondersteuning bij borstkanker

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. De behandeling is niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook mentaal is het een zware periode. In opdracht van Pink Ribbon ontwikkelde wij een app om patiƫnten tijdens en na de behandeling op mentaal en sociaal vlak te ondersteunen.

Vraag

Hoe kunnen we de mentale conditie van borstkankerpatiënten vergroten?

Aanpak

Het Trimbos-instituut heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over mentale fitheid en de voordelen van het versterken ervan. Het is een positieve benadering die een preventieve werking heeft. De kans op somberheids of angstklachten wordt erdoor verkleind. Naast dit preventieve aspect zorgt het versterken van de mentale fitheid voor het verhogen van de kwaliteit van leven. Dit gedachtegoed leent zich uitstekend voor de ondersteuning van mensen met somatische aandoeningen die een grote impact hebben op het dagelijks leven, zoals borstkanker.

Om een mobiele applicatie (app) te ontwikkelen die aansluit bij de behoeften van de doelgroep maar ook draagvlak heeft bij professionals rond de zorg voor borstkankerpatienten is er een klankbordgroep samengesteld met patiënten, hun naasten en professionals uit verschillende disciplines. De inhoud van de app is evidence-based en is evenals de functionaliteiten en vormgeving in samenspraak met de doelgroep tot stand gekomen.

Resultaat

Een mobiele applicatie die door patiënten gedownload kan worden, maar die ook door andere partijen, zoals ziekenhuizen en zorgverzekeraars, aangeboden kan worden. Indien gewenst kunnen zij hun eigen look & feel aan de applicatie geven.