NIX18 tools voor horeca

nix18voorprofs logo nix18

NIX18 is de campagne waarmee het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil versterken dat niet drinken en roken tot je 18e normaal is. Op deze pagina zijn tools voor hotels, cafés, restaurants en andere horecagelegenheden te vinden.

Neem contact op

Heeft u vragen, tips of opmerkingen? Laat dan gerust een bericht achter.

Materiaal voor verstrekkers

Leeftijdschecker van NIX

Voor verstrekkers van alcohol en tabak is het checken van de leeftijd vaak een lastig onderdeel. Om verstrekkers daarbij te ondersteunen is deze kalender ontwikkeld. Hierop is eenvoudig de datum af te lezen die minimaal nodig is voor verkoop van alcohol en/of tabak. Heeft de koper niet de juiste leeftijd op zijn ID staan? Dan uiteraard géén verkoop van deze middelen. De leeftijdschecker is makkelijk neer te zetten bij de kassa of op de bar. Hij is geplastificeerd en kan tegen een 'natte' baromgeving. De kalender is bruikbaar tot en met het jaar 2029. De NIX18 leeftijdschecker is ontwikkeld in samenwerking met Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Leeftijdschecker van NIX

Materiaal voor verstrekkers

Materialen voor verstrekkers van alcohol en tabak, zoals posters, beurtbalkjes, schapkaartjes, plafondkaartjes. Drukbestanden in verschillende formaten.

materiaal

Veelgestelde vragen NIXzonderID verkopers

Mag ik aan iedereen een ID vragen? Wanneer hoef ik niet te vragen naar de leeftijd? Krijg ik een boete als ik niet naar een ID vraag? Een flyer met antwoorden op deze en meer veelgestelde vragen die verkopers kunnen hebben over het vragen naar een ID.

Veelgestelde vragen

Happy Drinks

Aan alle goede dingen komt een eind. Zo ook aan de Happy Drinks activiteiten van het Trimbos-instituut. Het feit dat het Trimbos de activiteiten stopt, betekent gelukkig niet dat Happy Drinks helemaal verdwijnt. Pierre Wind heeft de website overgenomen en cateringopdrachten kunnen nog steeds via Dazzling Cocktails worden aangevraagd.

Product image

Inspiratiesheet alcoholvrij en NIX18

Bekijk dit product

Happy Drinks Piaggio

Dazzling Cocktails heeft een oude vintage Piaggio omgebouwd tot een unieke mobiele Happy Drinks-bar. De Happy Drinks Piaggio is goed in te zetten op evenementen en festivals. Bent u ook geïnteresseerd om de Piaggio in te zetten? Neem dan contact op met Dazzling Cocktails.

Alcoholvrije bar

Receptenboek Happy Drinks

Om een feestelijk alternatief te bieden voor drankjes met alcohol.

Recepten

Materialen voor risicovolle momenten

Hier komt een slider met de ansichtkaarten

Posters

Onderstaande zip-bestanden bevatten de ansichtkaart-beelden als poster (3 formaten) en als social media beelden.

Inspirerende voorbeelden

Carneval n fist van nix

GGD Hart voor Brabant maakte in 2019 samen met Koninklijke Horeca Nederland een poster voor carnaval. De posters werden enthousiast ontvangen door Brabantse horeca in de regio Midden Brabant.

poster carnaval

Laat ze niet (ver)zuipen!

Laat ze niet (ver)zuipen in Zeeland ontwikkelde in 2019 samen met een aantal kustgemeenten een flyer voor buitenlandse toeristen en studenten. De flyer kan ingelijst op de bar worden gezet, waardoor buitenlandse gasten op een laagdrempelige manier gewezen worden op de regels rondom alcohol. De flyers zijn verspreid onder BOA’s van de gemeenten waar veel buitenlandse toeristen of studenten komen en bij campings, hotels en andere vindplaatsen waar deze doelgroep vaak te vinden is. De flyer is gedrukt in het Engels aan de ene kant en in het Duits aan de andere kant. Daarnaast staan er QR-codes op voor een Franse en Spaanse variant.

flyer toeristen

Hier Fix je NIX

Gooi en Vechtstreek lanceerde in het najaar van 2019 een eigen regionale campagne Hier Fix je NIX. Een gezamenlijk initiatief van gemeenten, scholen en sportverenigingen om jongeren minder te laten drinken. Er werden verschillende campagne materialen ontwikkeld om zowel ouders, scholen, sportclubs als horeca en winkels te ondersteunen om de NIX18 boodschap uit te dragen. Er werd een gezamenlijk doel geformuleerd: door een heldere grens te stellen en die actief uit te dragen, helpen we jongeren om niet in de verleiding te komen. En we helpen elkaar door te laten zien dat we de norm NIX18 steunen.

Regionale campagne

Veelgestelde vragen

Meer informatie

 • www.horecaloket.nl
  Site van Horeca Stichting Nederland over de Drank- en Horecawet
 • Horeca-stempels
  Stempels te gebruiken door horeca en discotheken. Site van de Stempelfabriek.nl
 • www.vng.nl
  Site van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Met o.a. informatie over modelverordeningen Nieuwe Drank- en Horecawet
 •  www.ikpas.nl
  Als u een periode van 30 of 40 dagen zonder alohol wilt organiseren kijk dan in de toolkit van IkPas voor de handleiding en alle ondersteunende materialen. En vul het wachtwoord 'TijdelijkGeenAlcohol' in.
 •  www.handhavingdhw.nl
  Site van het Expertisecentrum Handhaving DHW. Voor vragen van medewerkers van gemeenten die zich bezig (gaan) houden met het toezicht en de vergunningverlening op basis van de DHW.
 •  www.loketgezondleven.nl
  Site van Centrum Gezond Leven (RIVM) met o.a. De Handreiking Gezonde Gemeente, het themadeel Alcohol. Hier treft u alle informatie aan over het ontwikkelen van een integraal gemeentelijk alcoholbeleid.
 •  www.nix18.nl
  Publiekssite van campagne NIX18
nix18voorprofs logo nix18