NIX18 tools voor detailhandel

nix18voorprofs logo nix18

NIX18 is de campagne waarmee het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil versterken dat niet drinken en roken tot je 18e normaal is. Op deze pagina zijn tools voor supermarkten en andere detailhandels te vinden.

Neem contact op

Heeft u vragen, tips of opmerkingen? Laat dan gerust een bericht achter.

Materiaal voor verstrekkers

Leeftijdschecker van NIX

Voor verstrekkers van alcohol en tabak is het checken van de leeftijd vaak een lastig onderdeel. Om verstrekkers daarbij te ondersteunen is deze kalender ontwikkeld. Hierop is eenvoudig de datum af te lezen die minimaal nodig is voor verkoop van alcohol en/of tabak. Heeft de koper niet de juiste leeftijd op zijn ID staan? Dan uiteraard géén verkoop van deze middelen. De leeftijdschecker is makkelijk neer te zetten bij de kassa of op de bar. Hij is geplastificeerd en kan tegen een 'natte' baromgeving. De kalender is bruikbaar tot en met het jaar 2029. De NIX18 leeftijdschecker is ontwikkeld in samenwerking met Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Leeftijdschecker van NIX

Veelgestelde vragen NIXzonderID verkopers

Mag ik aan iedereen een ID vragen? Wanneer hoef ik niet te vragen naar de leeftijd? Krijg ik een boete als ik niet naar een ID vraag? Een flyer met antwoorden op deze en meer veelgestelde vragen die verkopers kunnen hebben over het vragen naar een ID.

Veelgestelde vragen

Materiaal voor verstrekkers

Materialen voor verstrekkers van alcohol en tabak, zoals posters, beurtbalkjes, schapkaartjes, plafondkaartjes. Drukbestanden in verschillende formaten.

materiaal

E-learning 'Soms moet je Nee verkopen'

Om supermarktmedewerkers te blijven ondersteunen in het naleven van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol en tabak heeft het CBL de vernieuwde e-learning: ‘Soms moet je Nee verkopen’. Deze training is verplicht voor alle medewerkers in supermarkten die bij kassa’s en afrekenpunten werken. In de training, die bestaat uit examenvragen en filmpjes, leren de medewerkers om te gaan met de regels rondom verantwoorde verkoop van alcohol en tabak. Bij succesvolle afronding, ontvangt de medewerker een certificaat.

E-learning

Albert Heijn: vlog van en voor winkelmedewerkers

Albert Heijn Kesteren maakte in 2018 in samenwerking met regionale instelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron een vlog over NIX18. De vlog is bedoeld voor medewerkers van Albert Heijn Kesteren om ze te informeren over de wettelijke regels waar het personeel zich aan moet houden. En natuurlijk om ze meer achtergrondinformatie te geven over de effecten van alcohol en tabak, waarvoor ze Novadic-Kentron hebben ingeschakeld.

De vlog is ontzettend leerzaam en leuk geworden, echt een laagdrempelige en ludieke manier om informatie over NIX18 te verspreiden! - aldus Lizette Ekkel, preventiewerker bij Novadic-Kentron te Breda.

Inspirerende voorbeelden

Meer informatie

Hier Fix je NIX

Gooi en Vechtstreek lanceerde in het najaar van 2019 een eigen regionale campagne Hier Fix je NIX. Een gezamenlijk initiatief van gemeenten, scholen en sportverenigingen om jongeren minder te laten drinken. Er werden verschillende campagne materialen ontwikkeld om zowel ouders, scholen, sportclubs als horeca en winkels te ondersteunen om de NIX18 boodschap uit te dragen. Er werd een gezamenlijk doel geformuleerd: door een heldere grens te stellen en die actief uit te dragen, helpen we jongeren om niet in de verleiding te komen. En we helpen elkaar door te laten zien dat we de norm NIX18 steunen.

Regionale campagne
 • www.horecaloket.nl
  Site van Horeca Stichting Nederland over de Drank- en Horecawet
 •  Horeca-stempels
  Stempels te gebruiken door horeca en discotheken. Site van de Stempelfabriek.nl
 •  www.vng.nl
  Site van de Vereniging Nederlandse Gemeente. Met o.a. informatie over modelverordeningen Nieuwe Drank en Horecawet
 •  www.ikpas.nl
  Als u een periode van 30 of 40 dagen zonder alohol wilt organiseren kijk dan in de toolkit van IkPas voor de handleiding en alle ondersteunende materialen. En vul het wachtwoord 'TijdelijkGeenAlcohol' in.
 •  www.loketgezondleven.nl
  Site van Centrum Gezond Leven (RIVM) met o.a. De Handreiking Gezonde Gemeente, het themadeel Alcohol. Hier treft u alle informatie aan over het ontwikkelen van een integraal gemeentelijk alcoholbeleid.
 •  www.nix18.nl
  Publiekssite van campagne NIX18
 •  www.handhavingdhw.nl
  Site van het Expertisecentrum Handhaving DHW. Voor vragen van medewerkers van gemeenten die zich bezig (gaan) houden met het toezicht en de vergunningverlening op basis van de DHW.
nix18voorprofs logo nix18