Wat Drink Jij: app voor MBO studenten

De Wat Drink Jij app is een langdurige online alcoholinterventie die dynamische ondersteuning biedt voor jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) om minder alcohol te drinken.

De app is ontwikkeld in co-creatie met mbo-studenten en is daarmee ook gericht op deze doelgroep.

  • Thema: Alcohol
  • Doelgroep: Jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar)
  • Type: Zelfhulp; mobiele app
  • Kosten: Gratis

Hoe werkt het?

In de Wat Drink Jij app kunnen jongeren en jongvolwassenen zelf de duur en intensiteit van de interventie bepalen door te kiezen welke onderdelen ze willen gebruiken. Met behulp van de app kunnen ze  doelen stellen ten aanzien van hun alcoholgebruik, een logboek bijhouden van hun alcoholgebruik, hulp krijgen bij verleidelijke drinkmomenten  en oefeningen doen. Daarnaast bevat de app testjes en tips om de gestelde doelen te behalen. De app geeft ook advies op maat over het alcoholgebruik van de gebruiker. De app is gratis te downloaden in de App Store en de Play Store.

Onderbouwing

De Wat Drink Jij app is gebaseerd op de zelfdeterminatietheorie (ZDT) en de zelfregulatietheorie. De app maakt gebruik van verschillende gedragsveranderingstechnieken als motiverende gespreksvoering, zelfmonitoring, doelen stellen en het maken van als-dan plannen. Uit onderzoek is gebleken dat  de Wat Drink Jij app  effectief is  in het verhogen van de motivatie en het zelfvertrouwen om minder te gaan drinken bij jongeren en jongvolwassen (16-24 jaar). Bovendien bleek uit onderzoek dat onder de groep jongeren en jongvolwassenen die gemotiveerd waren en zelfvertrouwen hadden om minder alcohol te gaan drinken het alcoholgebruik verminderde. De app werd door gebruikers beoordeeld met een 7.3.

watdrinkjij-logo

Ontdek het op Google Play

Download in de App Store

Opdrachtgever

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer informatie

featured_image
Carmen Voogt
Wetenschappelijk medewerker Alcohol
Bel: +31 (0)30 - 2971(106)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2971(106)