Maxx: minder drinken

Maxx is een eenvoudig te gebruiken zelfhulp-app om mensen te helpen die willen stoppen of minderen met het drinken van alcohol en daardoor bij te dragen aan een gezondere levensstijl.

Maxx is bedoeld voor iedereen van 18+ die wil stoppen of minderen met het drinken van alcohol. Maxx is ook geschikt voor wie tijdelijk, bijvoorbeeld een maand, wil stoppen met drinken en voor mensen die al gestopt zijn en dit willen volhouden. Maxx is niet geschikt voor mensen die last krijgen van ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met drinken. Dan is professionele begeleiding van een huisarts of instelling voor verslavingszorg noodzakelijk.

  • Thema: Alcohol
  • Doelgroep: Volwassenen
  • Type: Zelfhulp; mobiele app
  • Kosten: Gratis

Hoe werkt het?

In Maxx kunnen jongeren zelf de duur en intensiteit van de interventie bepalen door te kiezen welke onderdelen ze willen gebruiken. Met behulp van de app kunnen mensen hun doelen bepalen, een logboek bijhouden van hun drinkgedrag, hulp krijgen in moeilijke situaties en oefeningen doen. Daarnaast bevat de app testjes en tips om de gestelde doelen te behalen. De app geeft ook feedback en advies over het drinkgedrag en richt zich op de motivatie van de gebruiker. De app is gratis te downloaden in de App store en de Play store.

Onderbouwing

Maxx is gebaseerd op onder andere de cognitieve gedragstherapie (CGT) en zelfregulatie theorie.

De app maakt gebruik van verschillende empirisch onderbouwde gedragsveranderingstechnieken als zelf-monitoring, het stellen van doelen en het aanleren van manieren om met moeilijke momenten om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat zelfhulpinterventies een positief effect kunnen hebben op het verminderen van alcoholconsumptie.