Wiet-Check (voor preventiewerkers)

 • Intro
 • Iets voor u?
 • Inhoud
 • Praktisch

Leer hoe u het gesprek aan kunt gaan met jongeren (14-21) over hun wietgebruik en vergroot hun motivatie om te minderen of te stoppen.

Wat leert u?

 • Procedure van de interventie ‘Wiet-Check’
 • Opfrissen motiverende gesprekstechniek (basiscursus is vereist)
 • Actuele kennis over gebruik van wiet/cannabis/hasj en de risico’s daarvan

Samenvatting

Wiet (cannabis, hasj) is de meest gebruikte drug in Nederland. Bijna een kwart van de volwassen bevolking heeft wel eens een joint gerookt. Langdurig of intensief gebruik kan tot problemen leiden, zoals geheugenverlies en angst- of paniekaanvallen. Het doel van de interventie ‘Wiet-Check’ is om mogelijk problematisch wietgebruik bij jongeren van 14 tot 21 jaar op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Met de ‘Wiet-Check’ gaat u op een gestructureerde manier het gesprek aan. Samen met de jongere onderzoekt u de rol die cannabis speelt in diens leven. Vervolgens motiveert u de jongere tot het maken van eigen keuzes op basis van actuele informatie. Het uiteindelijke doel is dat de jongere uit eigen motivatie minder wiet gaat gebruiken of er helemaal mee stopt.

Vragen? Neem contact op met Hanneke Katsis.

Behoort u tot de doelgroep?

U werkt in de preventieve of gespecialiseerde jeugdhulp en heeft bij uw werk regelmatig te maken met jongeren die wiet gebruiken en van wie het vermoeden bestaat dat dit gebruik problematisch is. U zoekt een beproefde methode om het gesprek hierover met deze jongeren aan te gaan.

 • Preventiewerkers en behandelaars in de verslavingszorg
 • Preventiewerkers en behandelaars in de jeugdzorg of jeugd-ggz

Vereist aanvangsniveau

U heeft een basiscursus motiverende gespreksvoering met succes afgerond.

Leer van de experts

De ‘Wiet-Check’ is een van oorsprong Australische interventie, die door het Trimbos-instituut is aangepast aan de Nederlandse situatie. In Australië zijn een haalbaarheidsstudie en een gerandomiseerd effectonderzoek gedaan. Uit beide onderzoeken bleek een significante afname van cannabisgebruik. De (Nederlandse) ‘Wiet-Check’ is opgenomen in de databank effectieve jeugdinterventies van het NJi.

Resultaat

U kunt zelfstandig aan de slag met de ‘Wiet-Check’ binnen uw eigen organisatie.

Certificaat

Na het volgen van de training ontvangt u een certificaat van deelname.

programma

Deze tweedaagse training start met het opfrissen van uw vaardigheden op het gebied van motiverende gespreksvoering, waarin u eerder een basiscursus heeft gevolgd. Vervolgens gaat u actief aan de slag met de uitvoering van het protocol ’Wiet-Check’. U oefent met het voeren van gesprekken waarin u jongeren stimuleert om goed geïnformeerde keuzes te maken. U gaat in de training aan de slag met het geven van objectieve feedback, het ontdekken van motivaties en het onderzoeken van de rol die cannabis speelt in het leven van de cliënt.

Over de ‘Wiet-Check’

De ‘Wiet-Check’ is gebaseerd op de Australische Adolescent Cannabis Check-Up (ACCU). Het doel van de ‘Wiet-Check’ is om problematisch cannabisgebruik bij jongeren van 14 tot 21 jaar te voorkomen of te verminderen.
De interventie bestaat uit twee gesprekken: een assessmentsessie en een feedbacksessie. Na het eerste gesprek maakt u een persoonlijk feedbackrapport, dat u in het tweede gesprek met de jongere doorneemt. De gesprekken worden gevoerd volgens de principes van de motiverende gespreksvoering.
Het cannabisgebruik van de deelnemer wordt tijdens de gesprekken niet als problematisch bestempeld. Er wordt gezorgd voor een niet-veroordelende sfeer en de deelnemer wordt gezien als deskundige van zijn eigen leven. Als de jongere er voor openstaat, worden aan het einde mogelijkheden besproken zoals behandeling bij de verslavingszorg of zelfhulp.

Onderwerpen

 • Protocol van de ‘Wiet-Check’
 • Theorie van de motiverende gespreksvoering
 • Oefenen gespreksvaardigheden
 • Geven van objectieve feedback
 • Maken en bespreken van een persoonlijk feedback rapport (PFR)

Meer informatie

Kennisdossier cannabis

Organisator

Trimbos-instituut

Studielast

We vragen u om vooraf het protocol door te nemen.

Prijs

€ 0,00 excl. btw

Prijs wordt opnieuw vastgesteld (inclusief lunch op beide trainingsdagen en inclusief digitaal trainingsmateriaal).

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.

Wilt u op bericht ontvangen als deze training weer wordt aangeboden? Vul dan hier uw e-mailadres in.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.