Zorg voor ouderen met een psychiatrische achtergrond

 • Intro
 • Iets voor u?
 • Inhoud
 • Praktisch

Leer betere zorg te bieden aan ouderen met psychiatrische problemen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, depressie of angst.

Wat leert u?

 • Kennis over persoonlijkheidsstoornissen, depressie en angst
 • Vaardigheden in het omgaan met ouderen met psychische problemen
 • Reflectie op eigen gedrag

Samenvatting

Verpleeg- en verzorgingshuizen worden in toenemende mate geconfronteerd met ouderen met psychische problemen of een psychiatrische achtergrond en ook in de thuiszorg speelt dit. Als verzorgende in een instelling of in de thuiszorg bent u in eerste instantie opgeleid voor het bieden van lichamelijke zorg. In deze training krijgt u aanvullende scholing voor het ondersteunen van ouderen met psychische of psychiatrische problemen.

Training op maat

Deze training kan in verschillende vormen gegeven worden, aangepast aan uw wensen, op uw locatie of bij het Trimbos-instituut. Vragen? Neem contact op met Hanneke Katsis.

Behoort u tot de doelgroep?

U werkt als verzorgende in de ouderenzorg of de thuiszorg en u krijgt tijdens uw werk regelmatig te maken met ouderen met psychische problemen of een psychiatrische achtergrond. U heeft behoefte aan verdieping van uw kennis op dit gebied en wilt uw vaardigheden vergroten om deze ouderen betere zorg te kunnen bieden.

 • Verzorgenden in verpleeghuizen
 • Verzorgenden in verzorgingshuizen
 • Verzorgenden in de thuiszorg

Bent u geïnteresseerd in deze training, maar staat uw functie er niet bij? Neem contact met ons op.

Leer van de experts

Het Trimbos-instituut heeft grote expertise op het terrein van de ouderenpsychiatrie. Er wordt veel onderzoek gedaan en het instituut werkt mee aan de ontwikkeling van richtlijnen, protocollen en meetinstrumenten. Als partner in het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) draagt het Trimbos-instituut ook bij aan het implementeren van wetenschappelijk inzichten in de praktijk om de kwaliteit van zorg voor ouderen met psychiatrische problemen te verbeteren.

Resultaat

Na deze training kunt u de symptomen herkennen van persoonlijkheidsstoornissen, depressie en angst en u heeft vaardigheden om ouderen met deze psychische problemen betere zorg te kunnen bieden..

programma

Het programma van deze training wordt afgestemd op ervaringen en vragen die de andere deelnemers vooraf kunnen insturen, zodat de training goed aansluit bij uw dagelijkse praktijk. U krijgt theorie over persoonlijkheidsstoornissen, depressie en angststoornissen en u wordt uitgenodigd om te reflecteren op uw eigen gedrag en gevoel. Ook bespreken we welke verschillende mogelijkheden er zijn om deze ouderen te benaderen. Tijdens de training is er ruimte om te oefenen aan de hand van opdrachten, discussiemomenten en rollenspellen

Training op maat

We bieden u graag een training op maat, afgestemd op uw specifieke wensen. De training kan in diverse varianten aangeboden worden. Het basisprogramma duurt een halve dag, maar ook een langere training is mogelijk. De training kan zowel incompany op uw locatie gegeven worden als bij het Trimbos-instituut.

Meer weten? Neem contact op met het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) om de mogelijkheden te bespreken: stuur een e-mail of bel 030-2971100 (receptie Trimbos-instituut).

Onderwerpen

 • Onderscheiden van verschillende persoonlijkheidsstoornissen (zgn. cluster A-, cluster B- en cluster C-gedrag)
 • Herkennen van symptomen van persoonlijkheidsstoornissen, depressie en angst
 • Verschillende manieren om met bewoners met deze problemen om te gaan
 • Reflecteren op eigen gedrag in relatie tot bewoners

Werkvormen

 • Kennisoverdracht
 • (Eigen) oefensituaties
 • Reflectiemomenten

Trainer(s)

De trainingen worden gegeven door trainers met ruime ervaring in de ouderenpsychiatrie.

Meer informatie

Organisator

Trimbos-instituut en Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP)

Studielast

Afhankelijk van programma op maat

Trainingsmateriaal

U krijg het trainingsmateriaal uitgereikt op de dag van de training of u kunt dit zelf downloaden of bestellen via de digitale leeromgeving. Dit hangt af van het programma van uw training op maat.

Prijs

€ 0,00 excl. btw

We bieden u graag een training op maat, afgestemd op uw specifieke wensen. Neem contact op met het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) om de mogelijkheden te bespreken: stuur een e-mail naar nkop@trimbos.nl of bel 030-2971100 (receptie Trimbos-instituut).

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.

Wilt u op bericht ontvangen als deze training weer wordt aangeboden? Vul dan hier uw e-mailadres in.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.