Werken met ‘Samen Verder na Diagnose Dementie’

 • Intro
 • Iets voor u?
 • Inhoud
 • Praktisch

Leer hoe u mensen met dementie en hun mantelzorgers beter voorbereidt op hun gezamenlijke toekomst in de thuissituatie.

Wat leert u?

 • Opzet en inhoud van de methode ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’
 • Ondersteunen van cliëntparen bij de communicatie en het omgaan met de consequenties van de ziekte in het dagelijks leven
 • Gespreksvaardigheden

Samenvatting

Als de diagnose dementie wordt gesteld, geeft dit enerzijds vaak duidelijkheid over al bestaande klachten, maar anderzijds roept het ook veel vragen en emoties op. Het leren omgaan met de diagnose dementie is een complex proces, dat bij iedereen anders verloopt. Het is van groot belang om mensen met dementie en hun mantelzorgers al direct na de diagnose goed voor te bereiden op hun toekomst en niet te wachten – zoals vaak gebeurt – tot de communicatie moeilijk wordt of de naaste overbelast is geraakt. Met de methode ‘Samen verder na de Diagnose Dementie’ kunt u als GZ-psycholoog passende ondersteuning bieden bij dit proces. Deze training is opgezet door het samenwerkingsverband voor psychologen in de ouderenzorg (de PgD) en het Trimbos-instituut. In deze training van één dag leert u werken met deze methode.

Training op maat

We bieden u ook graag een training op maat, afgestemd op uw specifieke wensen. Meer weten? Neem contact op met Marleen Prins (030 2959 279).

Behoort u tot de doelgroep?

U werkt als GZ-psycholoog (in opleiding) met thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. U heeft behoefte aan verdieping van uw kennis en vergroting van uw vaardigheden om hen goed voor te bereiden op hun gezamenlijke toekomst.

 • GZ-psychologen
 • GZ-psychologen in opleiding

NB PgD-leden krijgen 50% korting.

Bent u geïnteresseerd in deze training, maar staat uw functie er niet bij? Neem contact op.

Vereist aanvangsniveau

U heeft kennis van dementie en ervaring met het begeleiden van mensen met dementie en hun naasten in de thuissituatie.

Bent u geïnteresseerd in deze training maar heeft u andere voorkennis of werkervaring? Neem contact op.

Leer van de experts

De psychologische interventie ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’ is gebaseerd op de Amerikaanse interventie SHARE die werd ontwikkeld door het Benjamin Rose Institute on Aging. Deze interventie is aangepast voor de Nederlandse situatie door het samenwerkingsverband voor psychologen in de ouderenzorg (de PgD) en het Trimbos-instituut. Het Trimbos-instituut doet een effectiviteitsonderzoek. De trainer heeft jarenlange praktijkervaring, zowel met het werken met de interventie in haar eigen praktijk, als in het trainen van GZ-psychologen in het werken ermee. Ze heeft in 2019 gepubliceerd over haar ervaringen in het Tijdschrift voor Gedragstherapie.

Resultaat

U weet wat de methode ‘Samen verder na de diagnose dementie’ inhoudt en bent in staat deze toe te passen in uw eigen praktijk.

Programma

Tijdens deze training van 1 dag leert u hoe u thuiswonende mensen met dementie en hun partners kunt voorbereiden op de toekomst. De methodiek wordt stap voor stap doorgenomen en u gaat oefenen aan de hand van (lastige) praktijksituaties.

Er loopt vanuit het Trimbos-instituut een onderzoek naar de impact van deze interventie op cliëntparen. Hierbij wordt o.a. gekeken naar de impact op kwaliteit van leven, zelfredzaamheid en communicatie. Wilt u meer weten over het onderzoek en wellicht deelnemen, neem dan contact op met onderzoeker Marieke Kroezen van het Trimbos via mkroezen@trimbos.nl. Zij vertelt u graag meer. Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig en staat los van de training. Mocht u mee willen doen aan het onderzoek, dan kunt u de training kosteloos volgen.

Over ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’

Deze psychologische interventie bestaat uit 5 á 6 gesprekken van de GZ-psycholoog (i.o.) met degene met dementie en diens mantelzorger, bij hen thuis. Door hen tijdens deze gesprekken over de gevolgen van de diagnose na te laten denken, raken zij samen voorbereid op de veranderingen die de ziekte op korte en langere termijn met zich meebrengt. Tijdens de gesprekken kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen.

 • Vergroten van kennis en vaardigheden van de mantelzorger: leren om beter met stress om te gaan en bedenken welke vormen van hulp of ondersteuning ingezet kunnen worden
 • Bespreken van de wensen en voorkeuren van degene met dementie voor invulling van de relatie en de (later) nodige zorg
 • Leren van effectieve communicatiestrategieën om de relatie en de onderlinge communicatie te versterken met het oog op veranderingen door de dementie
 • Ontwikkelen van strategieën om zoveel mogelijk door te gaan met eigen activiteiten die het welzijn bevorderen
 • Omgaan met onbegrip of een verschil in verwachtingen tussen beide partners

Onderwerpen training

 • Opzet en theoretische uitgangspunten van de methode ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’
 • Oefenen met lastige praktijksituaties
 • Brainstormen over toepassingsmogelijkheden in de praktijk

Werkvormen

 • Kennisoverdracht
 • (Eigen) oefensituaties
 • Video
 • Discussie

Trainer(s)

Ingrid van de Ven is GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut en werkt bij GGZ Rivierduinen en PHHaastrecht. Ze heeft jarenlange praktijkervaring in het werken met de methode ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’. Ook heeft zij inmiddels meer dan 50 psychologen getraind om er mee te werken.

Meer informatie

Meer weten? Neem contact op met Marleen Prins.

Organisator

PgD en Trimbos-instituut

Studielast

Voorafgaand aan de training neemt u het draaiboek van ‘Samen verder na de diagnose dementie’ door (ca. 2 uur). Verder is er naast de contacturen geen studielast.

Digitale leeromgeving

Niet van toepassing

Trainingsmateriaal

U ontvangt het trainingsmateriaal via e-mail voor aanvang van de training.

Prijs

€ 260,00 excl. btw

Normaal tarief: €260,- incl. cursusmateriaal en lunch
PgD-leden: €130,- incl. cursusmateriaal en lunch
Gratis bij deelname aan het onderzoek
Training op maat: we bieden u ook graag een training op maat, afgestemd op uw specifieke wensen. Meer weten? Neem contact op met Marleen Prins (mprins@trimbos.nl of 030 2959 279).

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.

Wilt u op bericht ontvangen als deze training weer wordt aangeboden? Vul dan hier uw e-mailadres in.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.