E-health voor stoppen met roken. Hoe zet ik het in?

 • Intro
 • Iets voor u?
 • Inhoud
 • Praktisch

Krijgt u tijdens de rookstopbegeleiding weleens vragen over het gebruik van een stoppen-met-rokenapp? Of zou u cliënten graag extra ondersteuning willen bieden buiten de begeleiding? Maar weet u niet zo goed waar u zou moeten beginnen? De nascholing is er op gericht om de (on)mogelijkheden van de inzet van e-health bij stoppen met roken te verkennen.

Wat leert u?

U leert van onderzoekers en rookstopcoaches wat e-health is, in hoeverre e-health effectief is en op welke manieren u e-health kan inzetten bij de rookstopbegeleiding. Digibeet of juist niet? Al wat ervaring met e-health of nog helemaal nieuw? Deze nascholing is voor iedereen die meer wil weten over de inzet van e-health. Breng uw eigen ervaringen in en leer van anderen. Heeft u zelf tips en goede voorbeelden? Dan is dit de aangewezen plek om ze te delen.

Leerdoelen

Na het volgen van de nascholing:

 1. Heb je inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van e-health.
 2. Heb je inzicht in de effectiviteit van e-health als behandelmethode bij stoppen met roken.
 3. Heb je inzicht in de voor- en nadelen van het inzetten van eHealth voor jouzelf als behandelaar als voor je patiënt/client.
 4. Ben je bekend met de diverse vormen van eHealth (apps en blended eHealth aanbieders) en waar je deze kunt vinden.
 5. Weet je hoe en wanneer je eHealth het beste kunt toepassen en met welke valkuilen je rekening kunt houden.
 6. Kun je eHealth op een verantwoorde manier introduceren bij je patiënt en de voortgang monitoren.

Samenvatting

Deze training vindt online plaats en is van 15.00 – 17.00 uur. Deelnemen is alleen mogelijk via een goed werkende computer (pc of laptop) met webcam. Mobiele telefoons en tablets zijn ongeschikt voor deelname.

Behoort u tot de doelgroep?

Deze nascholing is geschikt voor elke stoppen-met-rokenbegeleider of -coach die (intensieve) gedragsmatige rookstopbegeleiding biedt en meer wil weten over de inzet van e-health interventies. Dus of u nu werkzaam bent in de huisartsenpraktijk, het ziekenhuis of vrijgevestigd bent, of u individuele of groepsbegeleiding biedt, en of u werkt volgens een vaste interventiemethodiek of niet – iedereen steekt iets op van deze nascholing.

Accreditatie

Accreditatie is 2 punten bij Kabiz Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Programma

In de nascholing ‘E-health voor stoppen met roken. Hoe zet ik het in?’ komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Korte inleiding op het ontstaan van e-health en de ontwikkelingen die er sindsdien zijn geweest. Welke vormen zijn er en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?
 • In hoeverre zijn e-healthinterventies effectief bij stoppen met roken, wat zijn werkzame elementen zijn en hoe kunnen specifieke doelgroepen het beste ondersteund worden?
 • Hoe kun je e-health het beste inzetten in combinatie met gebruikelijke rookstopondersteuning?
 • Wat zijn do’s en don’ts voor als je met e-health aan de slag gaat?

Halverwege het programma is er een korte pauze.

Sprekers/Trainers

Het doel van de cursus is rookstopbegeleiders te scholen op het gebied van e-health. Marjolein van Woudenberg geeft een korte inleiding op het ontstaan van e-health en de ontwikkelingen die er sindsdien zijn geweest. Welke vormen zijn er en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Vervolgens zal Sigrid Troelstra laten zien in hoeverre e-healthinterventies effectief zijn bij stoppen met roken, wat werkzame elementen zijn en hoe specifieke doelgroepen het beste ondersteund kunnen worden. Tessel Frankfort zal vertellen over haar onderzoek naar de inzet van blended care (e-health in combinatie met gedragsmatige ondersteuning) onder zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk. Ten slotte zal een ervaren rookstopbegeleider uitleg geven over de do’s en dont’s wanneer je met e-health besluit te gaan werken.

Meer informatie

Mocht u over dit onderwerp al vragen of opmerkingen hebben die u graag behandeld ziet worden in onze nascholing, dan kunt u deze aan mailen aan mamstel@trimbos.nl

Organisator

Trimbos-instituut

Studielast

2 uur.

Digitale leeromgeving

De training wordt vanuit een online leeromgeving ondersteund. Meer informatie hierover ontvangt u na inschrijving.

Trainingsmateriaal

N.v.t.

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.

Wilt u op bericht ontvangen als deze training weer wordt aangeboden? Vul dan hier uw e-mailadres in.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.