Congres Rookvrije Start: van dromen naar doen.

  • Intro
  • Iets voor u?
  • Inhoud
  • Praktisch

Vind je ook dat elk kind recht heeft op een Rookvrije Start? Kom dan naar het derde congres Rookvrije Start: van dromen naar doen.

Middels verschillende workshops, ludieke plenaires sessies en mogelijkheden tot het uitwisselen van ervaringen, krijg je meer inspiratie, kennis en praktische tips mee om met stoppen-met-rokenzorg voor (aanstaande) ouders aan de slag te gaan.

Programma

Hieronder vind je het plenaire programma van de dag. Navigeer hierboven naar de sectie ‘inhoud’ voor het workshopprogramma.

9:30 Inloop & aanmelden

10.00 Opening door dagvoorzitter

Nathan de Groot, de dagvoorzitter en gastheer van het congres Rookvrije Start, opent de dag. Een dag waar we meer horen over het belang van voor, tijdens en na de zwangerschap rookvrij zijn. Waar we meer inzichten krijgen over hoe je op een fijne, korte manier in gesprek kunt gaan met (aanstaande) ouders over stoppen met roken. Over hoe je kunt verwijzen naar stoppen-met-roken hulp. En hoe jij het stoppen-met-rokenbeleid binnen jouw organisatie kunt vormgeven.

10.05 Kort woordje door VWS en de Taskforce Rookvrije Start 

Ben je benieuwd wat de komende jaren de doelen zijn van de Taskforce Rookvrije Start? En wil je, net als wij, dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien? Noor Rikkers-Mutsaerts, voormalig kinderarts, vertelt je hier meer over. En vertelt hoe jij als zorgprofessional het verschil kunt maken!

10:25 Waarom is rookvrij zwanger worden en rookvrij zijn zo belangrijk?

Clasien van der Houwen, voormalig gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start, vertelt je meer over (de gevolgen van) roken in de preconceptiefase en het belang van rookvrij zwanger worden. En wat zijn nu precies de risico’s van het roken tijdens de zwangerschap? Help jij mee om de dromen van aanstaande ouders niet in rook te laten opgaan?

10:45 In gesprek met een Rookvrije Ouders coach

Door middel van een vraaggesprek, maak je kennis met Rookvrije Ouders coach Wendy van de Nesse. Je hoort meer over de interventie Rookvrije Ouders en hoe Wendy als coach te werk gaat. De coaches van Rookvrije Ouders hebben al veel (aanstaande) ouders met succes geholpen bij het stoppen met roken. Wat houdt Rookvrije Ouders precies in? En wat kan het jou als zorgverlener nu bieden?

11.00 Scene door De Stoppers: De eerste afspraak bij de fertilteitskliniek

Femke wil graag zwanger worden, maar dat lukt niet. Femke en haar partner Gijs roken allebei. De zaadcellen van Gijs blijken wel goed te zijn. De fertiliteitsarts vertelt dat het beter is om te stoppen met roken als je zwanger wilt worden.

11.25 Pauze

11.40 Workshopronde 1

12.25 Lunch

13:25 Rookvrij opgroeien: Laat de dromen van kinderen niet in rook opgaan

Jasper Been, kinderarts-neonatoloog, gaat tijdens zijn lezing in op de gevolgen van roken in de buurt van kinderen. Wat is de impact van roken in de omgeving? Wat is tweedehands- en derdehands rook?
Daarbij vertelt Jasper meer over het belang van terugvalpreventie.

13:55 Scene door De Stoppers: Een afspraak op het consultatiebureau

De moeder van Gijs gaat één dag per week op het kindje van Gijs en Femke passen. De zus van Femke belt een beetje bezorgd op. ‘Maar de moeder van Gijs rookt toch?’ Op het consultatiebureau aangekomen merkt de jeugdarts dat Femke naar rookt ruikt. ‘Ja, oma rookt, maar we hebben haar wel gezegd dat ze buiten moet roken’, zegt Femke.

14:10 Wisseltijd

14:15 Workshopronde 2

15:00 Pauze

15:15 Workshopronde 3

16:00 Wisseltijd

16:05 Wat zijn de ‘late’ gevolgen van roken tijdens de zwangerschap?

(Engelse lezing, Nederlandse sheets)

Wist je dat kinderen van moeders die doorrookten tijdens de zwangerschap meetbare kleinere hersenen hebben op tienjarige leeftijd? Runyu Zou, universitair docent environmental epidemiology, vertelt je meer over de langdurige gevolgen van het roken tijdens de zwangerschap. Hij gaat onder andere in op de hersenontwikkeling van kinderen wanneer tijdens de zwangerschap gerookt werd.

16.30 Scene door De Stoppers: Hoe gaat het nu met Femke, Gijs en zoontje Bas? 

Zussen Femke en Saskia bellen met elkaar. De moeder van Gijs is onlangs overleden en Femke en Gijs zijn erg verdrietig. Saskia merkt aan de telefoon dat Femke aan het roken is. Saskia: ‘Je bent toch niet weer aan het roken?’.

16:45 Plenaire afsluiting

Plenaire afsluiting door dagvoorzitter Nathan de Groot. We hebben veel geleerd, veel kennis en inspiratie opgedaan. Hoe zorg je nu voor échte verandering als je morgen weer aan het werk gaat?

17:00 Alcoholvrije borrel

Behoort u tot de doelgroep?

Het congres is voor alle zorgprofessionals die op verschillende momenten te maken hebben met (aanstaande) ouders die roken en hen willen helpen bij het stoppen met roken.

Accreditatie

Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij de volgende verenigingen:

Doktersassistenten: in aanvraag
Stoppen met roken coaches (Partnership SMR): 5,5 punten
Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ): in aanvraag
Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN): 5 punten
Kwaliteitsregister Verloskundigen: in aanvraag
LV POH-GGZ: in aanvraag
NVvPO: 8 punten
Verpleegkundig Specialisten Register: in aanvraag
Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals: in aanvraag

Door de dag heen vinden er drie workshoprondes plaats. Je kan je voorkeur voor workshops aangeven via een Google Form die we vóór het congres naar je zullen mailen, indien je bent aangemeld voor het congres. De maximumgrootte verschilt per workshop en vol = vol. Bij het maken van de indeling proberen wij zo goed mogelijk rekening te houden met uw voorkeur.

 

Workshopronde 1 (11:40-12:25)

 

1.1 De roker zegt: ‘Nee!’ En dan?

Tijdens deze verdiepende workshop zullen we inzoomen op een roker die jouw vragen over stoppen met roken (SMR) en stopondersteuning met ‘nee’ beantwoordt. Hoe zorg je dat je ook dan in gesprek blijft met de roker en alsnog beweging zoekt richting stoppen? Het doel van deze workshop is je bewust maken van je eigen manier van vragen stellen en wat dat voor gevolgen heeft voor het gesprek. Lok je wel verandertaal uit of eigenlijk -goedbedoeld- toch niet? En welke andere mogelijkheden zijn er? Mogelijkheden die je ook terug kunt vinden in de kaartenset “Roken Besproken”, die de basis vormt voor deze workshop. Zo kun je ervaren wat bij jou past, en dat inzetten in je gesprekken met rokers.

 

Sylvia Heddema was tot 2011 werkzaam in de zorg en vanaf 2004 in de stoppen-met-rokenzorg (zowel als SMR-coach als docent en workshopleider). Zij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van rokende (aanstaande) zwangeren.

 

Miriam van der Elst is docent/adviseur/auteur interventies stoppen met roken-begeleiding & allround coach en begeleider.

1.2 Rookvrij Opgroeien: wat heb jij als kraamverzorgende nodig?

Hoe pak je het aan bij iemand thuis in die ene week na de geboorte? Welke situaties komen er in je op als je denkt aan het bespreken van stoppen met roken in het kraamgezin? In deze workshop ga je interactief met elkaar in gesprek. We bespreken verschillende situaties, jouw ervaringen met het bespreekbaar maken van roken, en gaan ook dieper in op wat jij nodig hebt om roken bespreekbaar te maken. Word je ondersteund in het geven van voorlichting? En op wat voor manier of mis je juist ondersteuning? Als je voorlichting geeft over rookvrije opvoeding, hoe doe je dit dan? Waarin is stoppen met roken-voorlichting anders dan de andere voorlichting die je geeft in het kraambed?

 

Betty de Vries is sinds 2019 beleidsadviseur van het KCKZ en heeft hiervoor als manager in een Geboortecentrum gewerkt. Ze is van oorsprong eerstelijns verloskundige.

 

Barbara de Ruiter is sinds 2020 kantoormedewerker van KCKZ en heeft jaren in de kraamzorg gewerkt. Hier was ze betrokken bij het opstellen van protocollen en procedures, maar ook als klachtenfunctionaris en zorgcoördinator binnen een kraamzorgorganisatie.

1.3 Een zorgpad: hoe werkt dat in de praktijk?

Veel VSV’s hebben een zorgpad stoppen met roken. Wat zijn kansen en knelpunten? Welke afspraken maak je over doorverwijzen en overdracht? En hoe kan de samenwerking tussen het VSV en de JGZ-organisaties eruit zien? In deze workshop kun je met elkaar ervaringen uitwisselen. Daarnaast vertelt een lokale VSV hoe zij dit hebben aangepakt.

 

Ook als er binnen jouw VSV nog geen zorgpad is, is deze workshop voor jou interessant. Op een actieve en speelse manier doorlopen we een zorgpad waarin de (zwangere) vrouw die rookt wordt toegeleid naar professionele hulp, zodat je genoeg inspiratie en tips op kunt doen voor het ontwikkelen van een zorgpad voor jouw eigen VSV!

 

Milou Eppink is werkzaam bij het Trimbos-instituut. Binnen de Rookvrije Start werkt ze aan de ontwikkeling van scholing, tools en zorgpaden. Ook geeft ze advies aan geboortezorg-organisaties en de JGZ rondom implementatievraagstukken over het vormgeven van stoppen-met-rokenzorg.

 

Vanuit het VSV en de lokale Taskforce Nijmegen e.o. sluit Anja Ton (projectleider Kansrijke Start Nijmegen) en/of Marianne Peeters (physician-assistant klinisch verloskundige Radboudumc) aan. Binnen hun VSV hebben ze al langere tijd ervaring met het opzetten van stoppen-met-roken beleid. Zo is veel aandacht besteed aan gespreksvoering over stoppen-met-roken met behulp van o.a. scholing, intervisies en verwijsaanbod. Ook hebben zij op basis van het digitaal zorgpad Rookvrije Start zelf lokale zorgpaden ontwikkeld.

1.4 Tijdens en na de zwangerschap: wat zijn de laatste inzichten rondom roken, stress en kwetsbaarheid?

Vaak blijft stoppen met roken onderbelicht in de aanpak voor kwetsbare zwangere vrouwen. Zij hebben bijvoorbeeld mentale problemen, last van stress (door risicofactoren of moeilijke omstandigheden zoals armoede en/of schulden) of zijn alleenstaand moeder. Deze vrouwen stoppen minder vaak met roken tijdens de zwangerschap en vallen na de zwangerschap ook vaker terug. In deze workshop delen we onze bevindingen en zetten we de laatste feiten over effectieve interventies op een rij. Ook bespreken we wat wel en niet werkt in de implementatie.

 

Verder gaan we graag in gesprek over hoe je als professional in gesprek gaat met deze groep zwangeren over stoppen met roken. En wat heb jij nodig om de zwangeren met verhoogde kwetsbaarheid te verwijzen naar stoppen-met-roken zorg? Daarnaast bespreken we op welke manier de Rookvrije Start een plek kan krijgen binnen een lokale coalitie Kansrijke Start.

 

Elisa Duinhof werkt sinds februari 2020 bij het Trimbos-instituut, als onderzoeker voor het programma mentale gezondheid en preventie.

1.5 Schade door roken, ontwenningsverschijnselen en hulpmiddelen: wat houdt het in en waar moet je op letten?

 

Welke schade richt roken aan als zwangeren roken? Heeft roken invloed op medicatie en bijvoorbeeld cafeïne? Waarom is het zo lastig om te stoppen? Mensen die stoppen met roken kunnen last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Maar wat zijn deze, en wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

 

Vervolgens kun je je als zorgprofessional afvragen wat je eventueel kan aanbieden aan hulpmiddelen. In Nederland krijgen we steeds meer ervaring met nicotinevervangende middelen in de zwangerschap. Maar is dat wel veilig? En hoe doe je dat dan? In deze workshop gaan we hier verder op in.

 

Trudi Tromp-Beelen is begonnen als huisarts en ging later fulltime aan de slag als verslavingsarts bij de Jellinek kliniek. Ze is officieel met pensioen, maar komt alsnog langs op het Rookvrije Start congres om meer te vertellen over roken als verslaving en de inzet van hulpmiddelen en medicijnen.

 

Workshopronde 2 (14:15 – 15:00)

 

2.1 Vergeet je ook de partner niet?

In het Nationaal Preventieakkoord staat de doelstelling beschreven dat in 2040 geen enkele zwangere vrouw rookt. Voor de zwangere vrouw is het makkelijker te stoppen en rookvrij te blijven als haar partner ook stopt. Daarnaast is de kans groot dat zwangere vrouwen tabaksrook uit hun omgeving inademen als de partner rookt. Schadelijke stoffen uit deze rook komen ook bij het ongeboren kindje terecht.

 

Wat weten we al over de motivatie van partners van zwangere vrouwen als het gaat om stoppen met roken. Welke hulp is er voor partners, wat werkt en hoe kan je partners bereiken met voorlichting? In deze workshop hoor je hier meer over en gaan we met je in gesprek over jouw rol.

 

Eefje Willemse is gezondheidswetenschapper. Zij heeft gewerkt als epidemiologische onderzoeker bij GGD Flevoland. Momenteel werkt zij als wetenschappelijk medewerker binnen het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) van het Trimbos.

 

Juliette Smink werkt als verloskundige bij Verloskundigen Praktijk Alkmaar en is lid van de Taskforce Rookvrije Start. Ze gaat regelmatig het gesprek aan met de partner, ook als de zwangere niet rookt.

2.2 Wat houdt jou tegen om het gesprek aan te gaan?

Een workshop over omgaan met je eigen weerstand en tips voor een prettig en effectief gesprek over stoppen-met-roken. Ook is een trainingsacteur aanwezig, zodat je de mogelijkheid hebt om (in een rollenspel) te oefenen!

 

Het eerste deel van deze workshop richt zich op het bewustzijn van jouw eigen barrières en hoe je hiermee om kunt gaan. Wat weerhoud je om het gesprek aan te gaan? Is het angst voor het gesprek, of iets anders? In het tweede deel zal vervolgens ingegaan worden op het voeren van het gesprek, en geven we je handvaten en tips mee over hoe je op een fijne, korte manier in gesprek kunt gaan over stoppen met roken, zonder dat iemand zich veroordeeld voelt. Ook gaan we in op verwijzen. Hoe verwijs je haar naar stoppen-met-roken hulp? Een warme overdracht lijkt zo eenvoudig. Maar hoe doe je dat?

 

Roos Blom is psycholoog/ docent verpleegkunde aan de Hogeschool Inholland en trainer Rookvrije Start.

 

Marion Zandvoort is trainer Rookvrije Start. Als

trainings- en assessmentacteur spiegelt zij het gedrag van de ander met wie ze in een training of assessment in gesprek is. De ander krijgt daardoor inzicht in wat het effect van zijn/haar gedrag is.

2.3 Rookvrij Opgroeien: wat heb jij als kraamverzorgende nodig?

Hoe pak je het aan bij iemand thuis in die ene week na de geboorte? Welke situaties komen er in je op als je denkt aan het bespreken van stoppen met roken in het kraamgezin? In deze workshop ga je interactief met elkaar in gesprek. We bespreken verschillende situaties, jouw ervaringen met het bespreekbaar maken van roken, en gaan ook dieper in op wat jij nodig hebt om roken bespreekbaar te maken. Word je ondersteund in het geven van voorlichting? En op wat voor manier of mis je juist ondersteuning? Als je voorlichting geeft over rookvrije opvoeding, hoe doe je dit dan? Waarin is stoppen met roken-voorlichting anders dan de andere voorlichting die je geeft in het kraambed?

 

Betty de Vries is sinds 2019 beleidsadviseur van het KCKZ en heeft hiervoor als manager in een Geboortecentrum gewerkt. Ze is van oorsprong eerstelijns verloskundige.

 

Barbara de Ruiter is sinds 2020 kantoormedewerker van KCKZ en heeft jaren in de kraamzorg gewerkt. Hier was ze betrokken bij het opstellen van protocollen en procedures, maar ook als klachtenfunctionaris en zorgcoördinator binnen een kraamzorgorganisatie.

2.4 Hoe vul je je rol in als ambassadeur Rookvrije Start?

Je wil je inzetten voor een Rookvrije Start door ambassadeur te worden. Maar wat doet een ambassadeur eigenlijk? Hoe geef je invulling aan deze rol? In deze workshop gaan we in op deze vragen. We nodigen een ambassadeur Rookvrije Start uit, die haar ervaringen deelt en meer vertelt over hoe zij als ambassadeur te werk gaat.

 

Daarnaast bespreken we in deze workshop welke materialen we vanuit het Trimbos kunnen bieden om jou als ambassadeur te ondersteunen.

 

Irene Zuijdgeest is klinisch verloskundige in het Medisch Spectrum Twente en zet zich (als ambassadeur, lid van de landelijke Taskforce en binnen VSV Twente) al langer in voor een Rookvrije Start.

 

Medewerker Rookvrij Start Trimbos-instituut. 

2.5 JGZ en roken: wat kan jij als JGZ-professional betekenen?
Omdat je als JGZ-professional met veel ouders en kinderen vanaf de geboorte in contact staat, speel je een belangrijke rol in kinderen op laten groeien in een rookvrij huis. Een gesprek beginnen over (stoppen met) roken kan echter als uitdagend en tijdrovend gezien worden. Daarom leer je in deze workshop hoe je in 30 seconden een verwijsadvies kunt geven met behulp van het Very Brief Advice Plus (VBA+), Je stipt het roken aan, benoemt dat de kans op succesvol stoppen groter is met begeleiding en biedt hulp door warm te verwijzen naar begeleiding. In deze workshop zal uitgebreid besproken worden wat het VBA+ is en hoe je dit kan implementeren.

 

Renée Verkerk is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Binnen de Rookvrije Start helpt zij mee aan het verbeteren van de kennisoverdracht van stoppen-met-rokenzorg door middel van advies, presentaties of trainingen. Daarbij houdt zij zich bezig met beleid gericht op de jeugdgezondheidszorg.

 

Juan Salguere Caparrós werkt als jeugdarts KNMG bij GGD Hart voor Brabant. In zijn organisatie zet hij zich actief in voor het onderwerp stoppen-met-roken, door collega’s te enthousiasmeren en motiveren, scholing aan te bieden en het onderwerp in de organisatie op de kaart te zetten. Afgelopen jaar is hij met zijn team gestart met het toepassen van het VBA.

2.6 Het creëren van draagvlak: hoe houd ik mijn collega’s enthousiast?

Hoe zorg je dat de Rookvrije Start een belangrijk onderwerp wordt op de werkvloer? Hoe maak je je collega’s bewust van hun rol in het bespreekbaar maken van het stoppen met roken met (aanstaande) ouders? En hoe houd je iedereen actief betrokken op dit onderwerp?

 

In deze workshop gaan we in op het creëren van draagvlak en hoe jij je collega’s enthousiast houdt. We vertellen je kort over de draagvlakcampagne die van start is gegaan. Daarnaast is er gelegenheid om je ervaringen uit te wisselen.

 

Clasien van der Houwen heeft als gynaecoloog 21 jaar gewerkt in ziekenhuis Tjongerschans. Sinds 2016, vanaf de oprichting, is zij voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start.

 

Workshopronde 3 (15:15 – 16:00)

 

3.1 Gestopt, en dan?

Nadat (aanstaande) ouders zijn gestopt met roken, is aandacht juist óók in het volgende stadium nodig: namelijk rookvrij blijven. Daarvoor is het van belang om (aanstaande) ouders na het stoppen met roken aanhoudend te steunen en te stimuleren in het rookvrij blijven, en het onderwerp terugkerend (maar niet onuitputtelijk) aan de orde laten komen in consulten. Zoals rokers verwachten dat je als zorgverlener het roken bespreekt, zal het gesprek over rookvrij blijven geen issue zijn maar op prijs worden gesteld. Laat de kans daarom niet lopen om rookvrij blijven te bespreken! Daarnaast kan je op deze manier zorgen voor een goede overdracht van de rookstatus in de (geboorte)zorgketen. Maar hoe regel je dat nou goed in ons chaotische zorglandschap?

 

Ellen van der Linden is arts M+G bij JGZ Zuid-Holland West, en vanaf 2019 ook stafarts. Zij is ambassadeur Rookvrije Jeugd namens AJN Jeugdartsen Nederland en lid van de Taskforce Rookvrije Start.

3.2 Minderen met roken: doel of tussenstap?
Veel vrouwen gaan, als ze zwanger blijken te zijn, (veel) minder roken. Dat is enerzijds mooi, maar ons doel als zorgverlener is een volledig rookvrije zwangerschap en bevalling. Wat is jouw reactie als iemand je vertelt dat ze geminderd is van 20 naar 3 sigaretten? En als ze aangeeft dat ze het zo wel best vindt?

Het doel van deze workshop is enerzijds bewustwording dat minderen een tussenstap is richting stoppen en dat jij als zorgverlener dan nog steeds een taak hebt om de ander te helpen rookvrij te worden. Anderzijds krijg je in deze workshop praktische handvaten (op basis van de kaartenset ‘Roken Besproken’) en kun je ervaringen uitwisselen en bespreken hoe je dit in de praktijk vorm kunt geven op een manier die bij jou past.

 

Sylvia Heddema was tot 2011 werkzaam in de zorg en vanaf 2004 in de stoppen-met-rokenzorg (zowel als SMR-coach als docent en workshopleider). Zij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van rokende (aanstaande) zwangeren.

 

Miriam van der Elst is docent/adviseur/auteur interventies stoppen met roken-begeleiding & allround coach en begeleider.

3.3 Waarom bevordert groepszorg in de eerste 1000 dagen een rookvrije start?

Veilig en effectief in gesprek met zwangeren over roken in een centering-groep: hoe gaat dat in zijn werk? Bij CenteringZwangerschap (prenatale groepszorg) en CenteringOuderschap (postnatale groepszorg) gaat een vaste groep zwangeren of ouders & kind samen op consult. Tijdens de centering-bijeenkomsten is er volop ruimte om te praten over leefstijlthema’s die voor (aanstaande) ouders belangrijk zijn.

Tijdens deze workshop maak je kennis met de Centering-aanpak en de kracht van interactief leren en groepssupport. Sterker nog, je zult het zelf ervaren! Hoe komt het dat juist binnen een centering-groep zo goed gesproken kan worden over de gevolgen van (mee)roken voor het ongeboren of jonge kind? Waarom biedt een groep veiligheid om dit thema op een prettige maar ook impactvolle manier te bespreken? Als je de deur uitloopt, weet je het!

 

Katja van Groesen is voorzitter van Stichting Centering Nederland en trainer in de Centering-methode. Voorheen werkte ze 19 jaar als verloskundige bij een praktijk in Sneek.

 

Naast Katja zal er nog een verloskundige of jeugdverpleegkundige bij de workshop aanwezig zijn, die haar expertise deelt rond het thema roken en CenteringZorg.

3.4 Ervaringen bij de bouw van een lokale Taskforce Rookvrije Start: Hoe een koe een haas vangt?

Waarom zijn lokale Taskforces zo belangrijk, en wat is het doel van een Taskforce? Door het starten van een Lokale Taskforce kan je stoppen met roken en een Rookvrije Start binnen je regio op de kaart zetten, maar hoe en waar begin je? En wat zijn de mogelijkheden binnen Kansrijke Start?

 

In deze workshop krijg je tips en trucs voor het starten van jouw eigen lokale Taskforce. Je krijgt hiervoor algemene tips, en Linda deelt haar ervaringen over het opzetten van 3 lokale Taskforce’s in Limburg.

 

Linda de Boer-Hendriks is landelijk, regionaal en lokaal actief bezig om stoppen met roken op de kaart te zetten. Daarnaast geeft zij intensievere stoppen met roken begeleidingen (Aesculaap Medische Assistentie), en is zij een van de Rookvrije Ouders coaches. Voor ervaren stoppen-met-roken coaches en doktersassistenten heeft zij scholingen ontwikkeld, welke zij landelijk en online uitvoert.

3.5 Hoe communiceer je helder en hoe kan je omgaan met een taalbarrière?*

Zorgverleners en patiënten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verkleinen van een aanwezige taalbarrière. Goede communicatie tussen patiënt en zorgverlener is één van de basisvoorwaarden voor het leveren van veilige en effectieve zorg. Maar hoe gebruik je eenvoudig en heldere (B1) taal? En wat doe je als er sprake is van een taalbarrière? We gaan ook in op het belang van dit onderwerp, en nodigen je uit om hier over na te denken.

 

Spreker wordt later bekend gemaakt.

 

*workshop onder voorbehoud.

3.6 Wat zijn de nieuwste trends op rookgebied?

E-sigaret, vapes, snus, verhitte tabaksproducten: raak jij ook wel eens het overzicht kwijt bij alle nieuwe verleidende producten van de tabaksindustrie? En wat kan de overheid doen om hieraan een halt toe te roepen? In deze workshop praten we je bij over de soort producten, wat de risico’s zijn en wat er tegen gedaan kan worden.

 

Noor Rikkers-Mutsaerts was tot 2022 kinderlongarts bij het LUMC. Noor zet haar missie voor een nicotinevrije samenleving ook na haar pensioen voort en is de vice-voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start.

 

Guido de Kort is senior beleidsadviseur bij het ministerie van VWS.

 

Organisator

Taskforce Rookvrije Start

Prijs

€ 25,00 incl. btw

Kijk op www.rookvrijestart.nl voor meer informatie, materialen en scholing.

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.