Het congres biedt gevarieerde workshops, ludieke plenaire sessies en mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen. Laat je samen met collega’s inspireren door o.a. staatssecretaris Maarten van Ooijen, zorgverleners, onderzoekers en andere experts!
Navigeer hierboven naar de sectie ‘Iets voor u?’ voor meer info over de accreditatie voor dit congres. Onder het kopje ‘inhoud’ vindt u het workshopprogramma. Hieronder vind je het plenaire programma van de dag.
9:30 Inloop & aanmelden
10.00 Opening en in gesprek met staatssecretaris Maarten van Ooijen
Noor Rikkers-Mutsaerts, vice-voorzitter Taskforce Rookvrije Start en voormalig kinderarts, vertelt je meer over de ambities en activiteiten van de Taskforce Rookvrije Start.
Clasien van der Houwen, voorzitter van de Taskforce en gynaecoloog gaat in gesprek met staatssecretaris Maarten van Ooijen over zijn ambities voor een rookvrije generatie.
10:30 Waarom is rookvrij zwanger worden en rookvrij zijn zo belangrijk?
Plenaire sessie met Clasien van der Houwen over (de gevolgen van) roken in de preconceptiefase en tijdens de zwangerschap.
10:50 In gesprek met een Rookvrije Ouders-coach
Door middel van een vraaggesprek, maak je kennis met stoppen-met-roken coach Wendy van de Nesse. Je hoort meer over de telefonische coaching Rookvrije Ouders, hoe Wendy als coach te werk gaat en hoe jij (aanstaande) ouders naar haar verwijst.
11.05 Scene door De Stoppers: De eerste afspraak bij de fertilteitskliniek
In ludieke scenes van theatergroep De Stoppers volgen we Femke en haar partner Gijs, die beiden roken, van kinderwens tot aan het verwezenlijken van die droom.
11.30 Pauze
11.45 Workshopronde 1
12.30 Lunch
13:30 Rookvrij opgroeien: Laat de dromen van kinderen niet in rook opgaan
Leonieke Breunis, AIOS kindergeneeskunde en post-doc onderzoeker verloskunde & gynaecologie, gaat tijdens haar lezing in op de gevolgen van roken in de buurt van kinderen.
13:55 Scene door De Stoppers: Een afspraak op het consultatiebureau
14:10 Wisseltijd
14:15 Workshopronde 2
15:00 Pauze
15:15 Workshopronde 3
16:00 Wisseltijd
16:05 Wat zijn de ‘late’ gevolgen van roken tijdens de zwangerschap?
(Engelse lezing, Nederlandse sheets)
Wist je dat kinderen van moeders die doorrookten tijdens de zwangerschap meetbare kleinere hersenen hebben op tienjarige leeftijd? Runyu Zou, universitair docent environmental epidemiology, vertelt je meer over de langdurige gevolgen van het roken tijdens de zwangerschap.
16.30 Scene door De Stoppers: Hoe gaat het nu met Femke, Gijs en zoontje Bas?
16:45 Plenaire afsluiting
Hoe zorg je nu voor échte verandering als je morgen weer aan het werk gaat?
17:00 Alcoholvrije borrel
Het congres is voor alle zorgprofessionals die (aanstaande) ouders die roken willen motiveren tot stoppen met roken. Van fertiliteitsarts, verloskundige, gynaecoloog, huisarts, kinderarts, kraamverzorgende tot JGZ-professional, POH en stoppen-met-roken coach.
Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij de volgende verenigingen:
Er zijn 3 workshoprondes. Na aanmelding voor het congres krijg je binnen enkele dagen een formulier toegestuurd. Hierop kun je je voorkeur voor workshops aangeven.
Workshopronde 1 (11:45-12:30)
Workshopronde 2 (14:15 – 15:00)
Workshopronde 3 (15:15 – 16:00)
Lees hieronder de beschrijving van de workshops en informatie over de sprekers.
Workshopronde 1 (11:45-12:30)
1.1 De roker zegt: ‘Nee!’ En dan?
Tijdens deze verdiepende workshop zullen we inzoomen op een roker die jouw vragen over stoppen met roken (SMR) en stopondersteuning met ‘nee’ beantwoordt. Hoe zorg je dat je ook dan in gesprek blijft met de roker en alsnog beweging zoekt richting stoppen?
Sylvia Heddema is SMR-coach, docent en workshopleider. Zij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van rokende (aanstaande) zwangeren. Miriam van der Elst is docent/adviseur/auteur interventies stoppen met roken-begeleiding & allround coach en begeleider.
1.2 Rookvrij Opgroeien: wat heb jij als kraamverzorgende nodig?
Hoe pak je het aan bij iemand thuis in die ene week na de geboorte? Welke situaties komen er in je op als je denkt aan het bespreken van stoppen met roken in het kraamgezin? In deze workshop ga je interactief met elkaar in gesprek. We bespreken verschillende situaties, jouw ervaringen met het bespreekbaar maken van roken, en gaan ook dieper in op wat jij nodig hebt om roken bespreekbaar te maken.
Betty de Vries is beleidsadviseur bij Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) en lid van de landelijke Taskforce Rookvrije Start. Barbara de Ruiter werkt sinds 2020 bij KCKZ en heeft jaren in de kraamzorg gewerkt.
1.3 Een zorgpad: hoe werkt dat in de praktijk?
Veel VSV’s hebben een zorgpad stoppen met roken. Wat zijn kansen en knelpunten? Welke afspraken maak je over doorverwijzen en overdracht? En hoe kan de samenwerking tussen het VSV en de JGZ-organisaties eruit zien? In deze workshop kun je met elkaar ervaringen uitwisselen. Daarnaast vertelt een lokale VSV hoe zij dit hebben aangepakt. Ook als er binnen jouw VSV nog geen zorgpad is, is deze workshop voor jou interessant.
Milou Eppink is werkzaam bij het Trimbos-instituut. Binnen de Rookvrije Start werkt ze aan de ontwikkeling van scholing, tools en zorgpaden. Ook geeft ze advies aan geboortezorg-organisaties en de JGZ rondom implementatievraagstukken over het vormgeven van stoppen-met-rokenzorg. Vanuit het VSV en de lokale Taskforce Nijmegen e.o. sluit Anja Ton (projectleider Kansrijke Start Nijmegen) en/of Marianne Peeters (physician-assistant klinisch verloskundige Radboudumc) aan. Binnen hun VSV hebben ze al langere tijd ervaring met het opzetten van stoppen-met-roken beleid.
1.4 Tijdens en na de zwangerschap: wat zijn de laatste inzichten rondom roken, stress en kwetsbaarheid?
Vaak blijft stoppen met roken onderbelicht in de aanpak voor kwetsbare zwangere vrouwen. Deze vrouwen stoppen minder vaak met roken en vallen na de zwangerschap ook vaker terug. In deze workshop delen we onze bevindingen en zetten we de laatste feiten over effectieve interventies op een rij. Ook bespreken we wat wel en niet werkt in de implementatie. Verder gaan we graag in gesprek over hoe je als professional in gesprek gaat met deze groep zwangeren over stoppen met roken. Wat heb jij nodig om hen te verwijzen naar stoppen-met-roken zorg? Daarnaast bespreken we op welke manier de Rookvrije Start een plek kan krijgen binnen een lokale coalitie Kansrijke Start.
Elisa Duinhof werkt sinds februari 2020 bij het Trimbos-instituut, als onderzoeker voor het programma mentale gezondheid en preventie.
1.5 Schade door roken, ontwenningsverschijnselen en hulpmiddelen: wat houdt het in en waar moet je op letten?
Mensen die stoppen met roken kunnen last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Maar wat zijn deze, en wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? En wat kun je aanbieden aan hulpmiddelen? In Nederland krijgen we steeds meer ervaring met nicotinevervangende middelen in de zwangerschap. Is dat wel veilig? En hoe doe je dat dan? In deze workshop gaan we hier verder op in.
Trudi Tromp-Beelen is voormalig verslavingsarts.
Workshopronde 2 (14:15 – 15:00)
2.1 Vergeet je ook de partner niet?
In het Nationaal Preventieakkoord staat de doelstelling beschreven dat in 2040 geen enkele zwangere vrouw rookt. Voor de zwangere vrouw is het makkelijker te stoppen en rookvrij te blijven als haar partner ook stopt. Daarnaast is de kans groot dat zwangere vrouwen tabaksrook uit hun omgeving inademen als de partner rookt. Schadelijke stoffen uit deze rook komen ook bij het ongeboren kindje terecht.
Wat weten we al over de motivatie van partners van zwangere vrouwen als het gaat om stoppen met roken. Welke hulp is er voor partners, wat werkt en hoe kan je partners bereiken met voorlichting? In deze workshop hoor je hier meer over en gaan we met je in gesprek over jouw rol.
Eefje Willemse is gezondheidswetenschapper. Zij heeft gewerkt als epidemiologische onderzoeker bij GGD Flevoland. Momenteel werkt zij als wetenschappelijk medewerker binnen het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) van het Trimbos-instituut. Juliette Smink werkt als verloskundige bij Verloskundigen Praktijk Alkmaar en is lid van de Taskforce Rookvrije Start. Ze gaat regelmatig het gesprek aan met de partner, ook als de zwangere niet rookt.
2.2 Wat houdt jou tegen om het gesprek aan te gaan?
Een workshop over omgaan met je eigen weerstand en tips voor een prettig en effectief gesprek over stoppen-met-roken (SMR). We bespreken hoe je warm verwijst naar SMR-hulp. Ook is een trainingsacteur aanwezig, zodat je de mogelijkheid hebt om (in een rollenspel) te oefenen!
Roos Blom is psycholoog/ docent verpleegkunde aan de Hogeschool Inholland en trainer Rookvrije Start. Marion Zandvoort is trainersacteur Rookvrije Start.
2.3 Rookvrij Opgroeien: wat heb jij als kraamverzorgende nodig?
Hoe pak je het aan bij iemand thuis in die ene week na de geboorte? Welke situaties komen er in je op als je denkt aan het bespreken van stoppen met roken in het kraamgezin? In deze workshop ga je interactief met elkaar in gesprek. We bespreken verschillende situaties, jouw ervaringen met het bespreekbaar maken van roken, en gaan ook dieper in op wat jij nodig hebt om roken bespreekbaar te maken.
Betty de Vries is beleidsadviseur bij Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) en lid van de landelijke Taskforce Rookvrije Start. Barbara de Ruiter werkt sinds 2020 bij KCKZ en heeft jaren in de kraamzorg gewerkt.
2.4 Hoe vul je je rol in als ambassadeur Rookvrije Start met behulp van Social Media?
Je wil je inzetten voor een Rookvrije Start door ambassadeur te worden. Of je bent al ambassadeur. Hoe gebruik je social media om invulling te geven aan deze rol en welke materialen van de Rookvrije Start kan je het beste delen? In deze workshop beantwoorden we deze vragen en ga je aan de slag met tips & tricks voor verschillende social media kanalen. In deze workshop zet jij de eerste stap om een ware Rookvrije Start #Influencer te worden.
Ester Speth werkt bij het Trimbos-instituut als medewerker voor het programma Jeugd, onder andere op het project Rookvrije Start. Noëlle Valkenburg is communicatieadviseur bij Schuttelaar & Partners.
2.5 JGZ en roken: wat kan jij als JGZ-professional betekenen?
Omdat je als JGZ-professional met veel ouders en kinderen vanaf de geboorte in contact staat, speel je een belangrijke rol in kinderen op laten groeien in een rookvrij huis. Een gesprek beginnen over (stoppen met) roken kan echter als uitdagend en tijdrovend gezien worden. Daarom leer je in deze workshop hoe je in 30 seconden een verwijsadvies kunt geven met behulp van het Very Brief Advice Plus (VBA+), Je stipt het roken aan, benoemt dat de kans op succesvol stoppen groter is met begeleiding en biedt hulp door warm te verwijzen naar begeleiding. In deze workshop zal uitgebreid besproken worden wat het VBA+ is en hoe je dit kan implementeren.
Renée Verkerk is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Zij houdt zich o.a. bezig met beleid gericht op de jeugdgezondheidszorg. Juan Salguere Caparrós werkt als jeugdarts KNMG bij GGD Hart voor Brabant. In zijn organisatie zet hij zich actief in voor stoppen-met-roken.. Afgelopen jaar is hij met zijn team gestart met het toepassen van het VBA.
2.6 Het creëren van draagvlak: hoe houd ik mijn collega’s enthousiast?
Hoe zorg je dat de Rookvrije Start een belangrijk onderwerp wordt op de werkvloer? Hoe maak je je collega’s bewust van hun rol in het bespreekbaar maken van het stoppen met roken met (aanstaande) ouders? En hoe houd je iedereen actief betrokken op dit onderwerp?
In deze workshop gaan we in op het creëren van draagvlak en hoe jij je collega’s enthousiast houdt. We vertellen je kort over de draagvlakcampagne die van start is gegaan. Daarnaast is er gelegenheid om je ervaringen uit te wisselen.
Clasien van der Houwen heeft als gynaecoloog 21 jaar gewerkt in ziekenhuis Tjongerschans. Sinds 2016, vanaf de oprichting, is zij voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start.
Workshopronde 3 (15:15 – 16:00)
3.1 Gestopt, en dan?
Nadat (aanstaande) ouders zijn gestopt met roken, is aandacht juist óók in het volgende stadium nodig: namelijk rookvrij blijven. Daarvoor is het van belang om (aanstaande) ouders na het stoppen met roken aanhoudend te steunen en te stimuleren in het rookvrij blijven, en het onderwerp terugkerend (maar niet onuitputtelijk) aan de orde laten komen in consulten. Daarnaast kan je op deze manier zorgen voor een goede overdracht van de rookstatus in de (geboorte)zorgketen. Maar hoe regel je dat nou goed in ons chaotische zorglandschap?
Ellen van der Linden is arts M+G bij JGZ Zuid-Holland West, en vanaf 2019 ook stafarts. Zij is ambassadeur Rookvrije Jeugd namens AJN Jeugdartsen Nederland en lid van de Taskforce Rookvrije Start.
3.2 Minderen met roken: doel of tussenstap?
Veel vrouwen gaan, als ze zwanger blijken te zijn, (veel) minder roken. Dat is enerzijds mooi, maar ons doel als zorgverlener is een volledig rookvrije zwangerschap en bevalling. Wat is jouw reactie als iemand je vertelt dat ze geminderd is van 20 naar 3 sigaretten? En als ze aangeeft dat ze het zo wel best vindt? Het doel van deze workshop is enerzijds bewustwording dat minderen een tussenstap is richting stoppen en dat jij als zorgverlener dan nog steeds een taak hebt om de ander te helpen rookvrij te worden. Anderzijds krijg je in deze workshop praktische handvaten (op basis van de kaartenset ‘Roken Besproken’) en kun je ervaringen uitwisselen en bespreken hoe je dit in de praktijk vorm kunt geven op een manier die bij jou past.
Sylvia Heddema is SMR-coach, docent en workshopleider. Zij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van rokende (aanstaande) zwangeren. Miriam van der Elst is docent/adviseur/auteur interventies stoppen met roken-begeleiding & allround coach en begeleider.
3.3 Waarom bevordert groepszorg in de eerste 1000 dagen een rookvrije start?
Veilig en effectief in gesprek met zwangeren over roken in een centering-groep: hoe gaat dat in zijn werk? Bij CenteringZwangerschap (prenatale groepszorg) en CenteringOuderschap (postnatale groepszorg) gaat een vaste groep zwangeren of ouders & kind samen op consult. Tijdens de centering-bijeenkomsten is er volop ruimte om te praten over leefstijlthema’s die voor (aanstaande) ouders belangrijk zijn.
Tijdens deze workshop maak je kennis met de Centering-aanpak en de kracht van interactief leren en groepssupport. Sterker nog, je zult het zelf ervaren! Hoe komt het dat juist binnen een centering-groep zo goed gesproken kan worden over de gevolgen van (mee)roken voor het ongeboren of jonge kind? Waarom biedt een groep veiligheid om dit thema op een prettige maar ook impactvolle manier te bespreken? Als je de deur uitloopt, weet je het!
Katja van Groesen is voorzitter van Stichting Centering Nederland en trainer in de Centering-methode. Voorheen werkte ze 19 jaar als verloskundige bij een praktijk in Sneek.
3.4 Ervaringen bij de bouw van een lokale Taskforce Rookvrije Start: Hoe een koe een haas vangt?
Waarom zijn lokale Taskforces zo belangrijk, en wat is het doel van een Taskforce? Door het starten van een Lokale Taskforce kan je stoppen met roken en een Rookvrije Start binnen je regio op de kaart zetten, maar hoe en waar begin je? En wat zijn de mogelijkheden binnen Kansrijke Start?
In deze workshop krijg je tips en trucs voor het starten van jouw eigen lokale Taskforce. Je krijgt hiervoor algemene tips, en Linda deelt haar ervaringen over het opzetten van 3 lokale Taskforce’s in Limburg.
Linda de Boer-Hendriks is landelijk, regionaal en lokaal actief bezig om stoppen met roken op de kaart te zetten. Daarnaast geeft zij intensievere stoppen met roken begeleidingen (Aesculaap Medische Assistentie), en is zij een van de Rookvrije Ouders coaches.
3.5 Hoe communiceer je helder en hoe kan je omgaan met een taalbarrière?
(Deze workshop is onder voorbehoud. De inhoud en spreker volgen.)
3.6 Wat zijn de nieuwste trends op rookgebied?
E-sigaret, vapes, snus, verhitte tabaksproducten: raak jij ook wel eens het overzicht kwijt bij alle nieuwe verleidende producten van de tabaksindustrie? En wat kan de overheid doen om hieraan een halt toe te roepen? In deze workshop praten we je bij over de soort producten, wat de risico’s zijn en wat er tegen gedaan kan worden.
Noor Rikkers-Mutsaerts was tot 2022 kinderlongarts bij het LUMC. Noor zet haar missie voor een nicotinevrije samenleving ook na haar pensioen voort en is de vice-voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start. Guido de Kort is senior beleidsadviseur bij het ministerie van VWS.
09:30-17:00
Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort. Bekijk de route.
Er is een lunch inbegrepen bij het congres. Heeft u dieetwensen, geef dit dan aan?
Taskforce Rookvrije Start
€ 25,00 incl. btw
Kijk op www.rookvrijestart.nl voor meer informatie, materialen en scholing.
Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.