V-MIS: help zwangere vrouwen te stoppen met roken

Help zwangere vrouwen te stoppen met roken met de stapsgewijze aanpak van de V-MIS (voor professionals in de geboortezorg).

Wat leert u?

 • Geven van voorlichting over de effecten van roken en over stoppen met roken
 • Begeleiding van vrouwen (en hun partners) bij het stoppen met roken met een effectief stappenplan
 • Gespreksvaardigheden (MVG)
 • Terugvalpreventie door vooraf barrières te bespreken 

Samenvatting

Van de zwangere vrouwen in Nederland rookt 7 procent op enig moment tijdens de zwangerschap. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Door zwangere vrouwen te adviseren en ondersteunen bij het stoppen met roken en na de zwangerschap rookvrij te blijven, helpt u dit voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen hun verloskundige of gynaecoloog de meest geschikte persoon vinden voor advies over stoppen met roken. In deze training van 1 dagdeel leert u om in uw eigen praktijk zwangere vrouwen te begeleiden bij het stoppen met roken. Voorafgaand aan de training volgt u een e-learning van ca. 4 uur.

Behoort u tot de doelgroep?

U werkt in de geboortezorg en bent op zoek naar een bewezen effectieve aanpak om zwangeren te helpen om te stoppen met roken. In deze training leert u alles wat u nodig heeft om in uw eigen praktijk met de V-MIS aan de slag te gaan.

 • Verloskundigen
 • Gynaecologen
 • Kinderartsen 
In iedere verloskundigenpraktijk moet een verloskundige werken die een V-MIS training heeft gevolgd. Dat is een eis van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ).

Training op maat

We stellen ook graag een training op maat voor u samen, bijvoorbeeld voor een verloskundig samenwerkingsverband of incompany bij een verloskundigenpraktijk. Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Een prijsvoorbeeld:

€ 945,00 excl. btw voor een groep van maximaal 12 deelnemers, exclusief trainingsmateriaal, e-learning en reiskosten trainer.

Vernieuwde versie

De training is ook geschikt om uw kennis te verdiepen als u deze training al eens eerder hebt gevolgd. De V-MIS is onlangs doorontwikkeld met o.a. meer nadruk op stopadvies, preconceptie, meeroken, rol van de partner. Ook de materialen zijn vernieuwd. U krijgt inzicht in de laatste stand van zaken uit de literatuur rondom roken en zwangerschap. Ook is er ruimte om lastige situaties uit uw eigen praktijk te bespreken.

Bent u geïnteresseerd in deze training, maar staat uw beroepsgroep er niet bij? Neem contact met ons op.

Leer van de experts

De V-MIS is gebaseerd op de bewezen effectieve methodiek ‘STIMEDIC Stoppen met roken’ (voorheen bekend onder de naam ‘Minimale Interventiestrategie voor Stoppen-met-rokenbegeleiding’). Deze methodiek wordt ook met succes toegepast voor de begeleiding van andere groepen rokers, zowel in de eerste als in de tweede lijn.

Er is ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de V-MIS binnen eerstelijns verloskundigenpraktijken. Met gebruik van de V-MIS stopt 19 procent van de rokende vrouwen na het eerste consult, terwijl dit percentage zonder V-Mis op 7 procent ligt. Ook de cijfers van vrouwen die 6 weken na de bevalling nog altijd niet rookten zijn gunstig: 21 procent tegenover 12 procent in de controlegroep.

Resultaat

 • U kunt werken met het stappenplan van de V-MIS binnen uw praktijk voor geboortezorg
 • U heeft kennis van en inzicht in tabaksverslaving, rookgedrag en –ontwenning
 • U heeft geoefend met verschillende gespreksvaardigheden
 • U heeft inzicht in uw eigen normen rond roken

Certificaat

Na het volgen van de training ontvangt u een certificaat van deelname. Na het volgen van de voorbereidende e-learning Rookvrije start ontvangt u een apart certificaat.

Accreditatie

- ABAN 3 punten
- KCKZ 4 puntent
- KNOV 3 punten
- Kwaliteitregister V&V en Register Zorgprofessionals 4 punten
- NVOG 4 punten
- NVvPO 4 punten
- Verpleegkundig specialistenregister 4 punten
- Accreditatie e-learning 'Rookvrije start': informatie hierover vindt u in de webwinkel.

Programma

De training bestaat uit een e-learning vooraf (ca. 4 uur), een training van 1 dagdeel en een (niet verplichte) terugkombijeenkomst van een paar uur. U leert werken met de V-MIS, een stoppen-met-rokeninterventie voor verloskundigen en gynaecologen. Hiermee kunt u zwangeren (en hun rokende partners) tijdens de reguliere consulten stapsgewijs stimuleren en begeleiden bij het stoppen met roken.

Over de V-MIS

De afkorting V-MIS staat voor: minimale interventiestrategie stoppen met roken voor de verloskundigenpraktijk. De V-MIS is eenvoudig te gebruiken door de gestructureerde aanpak. Door aan te sluiten bij de motivatie van de cliënt – en eventueel van haar rokende partner - geeft u in korte tijd zo effectief mogelijk voorlichting over roken. Na het geven van een stopadvies bepaalt u eerst een rookprofiel door het stellen van enkele gerichte vragen. Met dit profiel kunt u de cliënt vervolgens op de meest doeltreffende wijze benaderen. Essentieel in de methode is dat u aanstuurt op een stopafspraak: een van tevoren afgesproken dag waarop de cliënt stopt met roken. Door de vragende manier om het stoppen met roken te bespreken – ‘Heb je er al over nagedacht om vanwege de zwangerschap te stoppen met roken?’ – komt uw relatie met de cliënt niet in gevaar.

Voordelen van de V-MIS

 • De totale interventie kost weinig tijd
 • Stopadviezen doorkruisen de reguliere consulten niet
 • U kunt stopadviezen afstemmen op kennis en houding van de cliënt en haar partner
 • U biedt de cliënt en partner handvatten om het stoppen zelf succesvol aan te pakken
 • U vermijdt onnodige discussies omdat de methode grotendeels is gebaseerd op zelfhulp
 • U heeft weinig administratieve activiteiten
 • U kunt de adviezen makkelijk afstemmen met uw collega’s binnen de praktijk of afdeling 

De training bestaat uit 3 onderdelen

 1. E-learning 'Rookvrije start'
  Voorafgaand aan de training volgt u de e-learning 'Rookvrije start'. U leert hoe u in gesprek kunt gaan met (aanstaande) ouders over roken voor, tijdens en na de zwangerschap (motiverende gespreksvoering). Deze e-learning kost € 25,00. Als ambassadeur van Rookvrije Start ontvangt u de e-learning gratis (ook als u met een groep deelneemt). U kunt ambassadeur worden op de website van de Taksforce Rookvrije Start. Informatie over accreditatiepunten vindt u in de webwinkel

 2. V-MIS training
  Tijdens de training van 1 dagdeel oefent u de theorie uit de e-learning in de praktijk. Ook gaat de training in op wat u kunt doen om stoppen met roken op de agenda te houden in uw praktijk.

 3. Terugkombijeenkomst
  Deze (niet verplichte) bijeenkomst van een paar uur vindt 4 tot 6 maanden na de training plaats. U verdiept tijdens deze bijeenkomst uw kennis door het uitwisselen van ervaringen en de behandeling van lastige casuïstiek. De datum wordt in overleg met de groep vastgesteld. 

Werkvormen

 • Kennisoverdracht
 • (Eigen) oefensituaties
 • Reflectiemomenten
 • E-learning
 • Feedback op antwoorden
 • Verwerkingsopdrachten
 • Zelfstudie
 • Discussie
 • Quiz

Trainer(s)

Roos Blom en Henk van den Adel, trainers V-MIS

Ik vind het leuk en belangrijk om mensen te trainen en cliënten te begeleiden bij gedragsverandering. Mensen hebben altijd redenen voor hun gedrag. Ook als dit ongezond is. Het is voor mij een uitdaging om samen met mensen te zoeken naar iets van motivatie voor het goede en redenen waarom mensen dit goede - wat ze vaak ergens wel willen -  toch nog niet doen. Als trainer heb ik meer dan 20 jaar ervaring met het trainen van professionals die mensen willen begeleiden bij het stoppen met roken. Als docent geef ik veel trainingen over motiverende gespreksvoering voor verschillende beroepsgroepen.

- Henk van den Adel

Meer informatie

Organisator

Trimbos-instituut

Studielast

Ter voorbereiding op de training volgt u een e-learning van ca. 4 uur. Ook krijgt u via de digitale leeromgeving wat materiaal om voorafgaand aan de training door te nemen.

Digitale leeromgeving

De training wordt vanuit een online leeromgeving ondersteund. Meer informatie hierover ontvangt u na inschrijving.

Trainingsmateriaal

Digitaal trainingsmateriaal: Ongeveer twee weken voor aanvang krijgt u toegang tot het trainingsmateriaal in de online leeromgeving. De kosten van dit materiaal zijn bij de prijs inbegrepen.
E-learning vooraf: Voorafgaand aan de training volgt u de e-learning 'Rookvrije start'. De e-learning kost € 25,00 en is te koop in de webwinkel. Als ambassadeur van Rookvrije start ontvangt u de e-learning gratis, ook als u met een groep deelneemt. U kunt ambassadeur worden via de website van de Taskforce Rookvrije Start (een link naar deze site vindt u onder 'Inhoud / Meer informatie').

Prijs

€ 165,00 excl. btw

*Prijs inclusief digitaal trainingsmateriaal en exclusief e-learning vooraf (€25,00).
We maken graag een training voor u op maat. Neem contact op om uw wensen te bespreken via academie@trimbos.nl.
Een prijsvoorbeeld voor een training op maat: € 945,00 excl. btw voor een groep van maximaal 12 deelnemers, exclusief trainingsmateriaal, e-learning en reiskosten trainer.

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook onze annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.