Basistraining Starten met stoppen voor professionals

Stoppen met roken, hoe stimuleer je gedragsverandering?  Spreekt u patiënten aan op hun rookgedrag, ook al komen ze voor een ander probleem? Help uw patiënten te starten met stoppen.

Wat leert u?

 • de achtergronden van tabaksverslaving
 • gedragsverandering
 • aspecten van motivatie en motiveren
 • technieken van motiverende gespreksvoering
 • implementatie en praktijkorganisatie: welke keuzes moeten worden gemaakt? 

Echt stoppen kan met de juiste hulp!

Samenvatting

Deze training vindt online plaats. Deelnemen kan alleen met een goed werkende computer (pc of laptop) met webcam. Mobiele telefoons en tablets zijn ongeschikt voor deelname. 

De training is van 9.00 – 16.00  Tijdens de dag zullen we pauzes afstemmen.

 

In de huisartsenpraktijk kan belangrijke gezondheidswinst worden behaald door rokers aan te sporen te stoppen met roken. Deze cursus geeft richtlijnen om hen op een effectieve manier te adviseren en te begeleiden. De cursus bestaat uit twee dagdelen en is gericht op huisartsen en praktijkondersteuners, apart of gezamenlijk. De training wordt voorafgegaan door een e-learning van 1 uur. Echt stoppen met roken kan met de juiste hulp.

Voorafgaand aan deze blended learning training wordt u verzocht om de E-learning Stoppen met roken van het NHG te volgen.

Behoort u tot de doelgroep?

Deze training is gericht op Huisartsen en praktijkondersteuners.

Resultaat

Een combinatie van gedragsmatige en farmacologische ondersteuning levert een grotere succeskans. Deze ondersteuning wordt verleend door de huisarts en de praktijkondersteuner, binnen een daarop toegesneden efficiënte praktijkorganisatie. Zij maken daartoe gebruik van technieken uit de ‘Motiverende Gespreksvoering’. Het NHG en de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) hebben samen met STIVORO een cursus ontwikkeld met daarin aandacht voor de verslavende werking van nicotine, motiverende gesprekstechnieken en een efficiënte praktijkorganisatie.

Met de juiste aandacht en afstemming krijgt u meer rokers over de drempel naar een gezonder leven.

Accreditatie

 • ABC1: 6 punten
 • V&VN: 7 punten
 • LV POH-GZ: 6 punten
 • NVvPO: 6 punten
 • Kabiz: 7 punten
 • NVDA: 6 punten

Programma

Deze training bestaat uit 2 dagdelen en is gericht op huisartsen en praktijkondersteuners, apart of gezamenlijk.

Het onderwerp vraagt om actieve deelname. De deelnemers werken zowel plenair als in kleine groepen. Aan de hand van filmfragmenten wordt er geoefend met motiverende gespreksvoering. Met andere praktijkmedewerkers wordt gekeken naar de benodigde randvoorwaarden en werkafspraken in de praktijk.

Trainer(s)

Willie Kouwenhoven – De Jong

Meer informatie

08.45 uur Ontvangst in Zoom

09.00 uur Start cursus

12.30 uur Lunchpauze

13.00 uur Vervolg cursus

16.00 uur Afsluiting

Er zal regelmatig gepauzeerd worden

Organisator

Trimbos-instituut

Studielast

6 uur

Digitale leeromgeving

De training wordt vanuit een online leeromgeving ondersteund. Meer informatie hierover ontvangt u na inschrijving.

Trainingsmateriaal

De training wordt voorafgegaan door een e-learning van 1 uur welke gevolgd kan worden bij het NHG. Deze e-learning gaat onder andere in op (contra-) indicaties voor medicamenteuze ondersteuning, het onderscheid tussen meeroken en derdehands rook, het beleid bij stoppen met roken tijdens zwangerschap en borstvoeding en de effecten van de e-sigaret. De e-learning is gratis voor NHG-leden, voor niet NHG leden is deze los te bestellen in de webwinkel. Er is hiervoor één accreditatiepunt toegekend.

Prijs

€ 200,00 excl. btw

*Het Trimbos Instituut organiseert deze training in samenwerking met een regionale partner en/of open inschrijving. De prijs van de training is 200 euro en deze training is vrijgesteld van BTW.

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook onze annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.