KOPP/KOV: PIEP zei de muis

Voorkom psychische problemen bij jonge kinderen (4-8 jaar) (Train de trainer)

Werkt u met kinderen van ouders die verslaafd zijn en/of psychische problemen hebben? De KOPP/KOV-interventie ‘PIEP zei de muis’ is gericht op het voorkomen dat kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar zelf ernstige psychische problemen ontwikkelen.

Op de trainingsdag krijgt u informatie over achtergrond en opzet van de interventie. De naam ‘PIEP zei de muis’ is ontleend aan een handpop (muis) die gebruikt wordt om met kinderen in gesprek te komen. U leert hoe u in uw organisatie met deze interventie aan de slag kunt gaan. Het draaiboek van de kinderclub en de ouderbijeenkomsten wordt doorgenomen en geoefend. U maakt kennis met de verschillende werkvormen, zoals:

  • Het werken met handpop PIEP
  • Liedjes en verhalen
  • Toneel

Ook wordt u getraind in het werken met ouders die te maken hebben met uiteenlopende problemen.

Naast het handboek ontvangt U digitaal alle producten die U op weg helpen om het project op te zetten, zoals een projectopzet, voorbeeldfolders en de resultaten van het onderzoek nar de interventie. Na afloop van de training is er nog de mogelijkheid om telefonisch overleg te overleggen met de trainers.

NB KOPP/KOV staat voor: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen/Kinderen van Verslaafde Ouders

  • Preventiewerkers jeugd
  • Kinderwerkers
  • Sociaal cultureel werkers
  • Jeugdzorg
  • Jeugdwelzijnswerk
  • Jeugd GGZ

Na het volgen van deze training bent u in staat om de interventie uit te voeren bij kinderclubs, kunt u ouderbijeenkomsten en steun-op-maat voor ouders door een gezinsbegeleidster organiseren. Ook heeft u informatie ontvangen over hoe het netwerk en partnerorganisatie ingelicht kunnen worden over de interventie zodat ze ermee aan de slag willen gaan.
'PIEP zei de muis' is geschikt voor gezinnen met diverse etnische achtergronden.

Duur
1 dag van 09.30 uur tot 16.30 uur.
Accreditatie
De training is geaccrediteerd door Registerplein (1,6 punten) en SKJ (6 punten)
Prijs
€ 395,00
Toelichting
Prijs is inclusief lunch en digitaal materiaal. Vooraf krijgt u via de digitale leeromgeving (Moodle) informatie over de training en het te bestellen trainingsmateriaal.
Trainer
Catelijne Mostert en Theo Mathot, beiden werkzaam via Welzin in Amersfoort
Datum
dinsdag 17 maart 2020
 
Inschrijven

Door wijkgericht en laagdrempelig te werken, richt 'PIEP zei de muis' zich op de lage SES gezinnen, die door de reguliere preventieve hulpverlening slecht bereikt worden. Ook is de interventie geschikt voor gezinnen met diverse etnische achtergronden.

Bij organisatie en uitvoering van de interventie wordt samengewerkt tussen welzijnswerk, GGZ-preventie en GGD. Bestaande netwerken worden benut om de doelgroep te bereiken. Het project is in Amersfoort ontwikkeld en met groot succes landelijk verspreid.

Meer trainingen