IJsland in Hardenberg - Zomersessie

In IJsland slaagde men erin het drinken, roken en gebruik van drugs onder de jeugd spectaculair terug te brengen. In Nederland is Hardenberg één van de gemeenten die meedraait in een driejarig leertraject dat bedoeld is om uit te vinden of de IJslandse aanpak ook hier kan slagen. De gemeente Hardenberg deelt deze zomer graag haar ervaringen met je.

Behoort u tot de doelgroep?

De sessie is bedoeld voor beleidsmakers in gemeenten en bij GGD-en. Omdat het smeden van een samenwerkingcoalitie een belangrijke succesvoorwaarde voor 'IJsland' is, zou het interessant zijn één of meer ketenpartners mee te nemen, bijvoorbeeld uit het onderwijs, jongerenwerk of de wijkteams. 

  • Minimum aantal deelnemers: 12
  • Maximum aantal deelnemers: 20

Resultaat

Na het bezoek aan Hardenberg ga je naar huis met informatie, inspiratie en inzicht in hoe je het lokale preventiebeleid van een stevige basis kunt voorzien en mooie resultaten kunt bereiken op het middelengebruik onder de jeugd.

Programma

Let op! Deze sessie zit vol. Wilt u op de wachtlijst worden gezet, dan kunt u een mail sturen naar academie@trimbos.nl.

In 2018 begonnen, kan de gemeente nu met de bezoekers van de Zomersessie terug blikken op de eerst projectfase. Belangrijk in het IJslandse model is het meten en monitoren van de resultaten, en dan niet met onderzoek dat een jaar later pas resultaten laat zien. Deze monitor levert kort op de meting belangrijke beleidsinformatie. Eind 2018 voerde de gemeente een nulmeting uit. Deze heeft het middelengebruik in kaart gebracht, maar ook de belangrijkste omgevingsfactoren die van invloed zijn op de jeugd. Samen met relevante maatschappelijke partners (zoals scholen, verenigingen, ouders, preventiewerkers, et cetera) ontwikkelt de gemeente nu een aanpak op basis van deze cijfers.

In deze zomersessie zet de gemeente de deuren van haar gemeentehuis open om geinteresseerden te laten delen in haar ervaringen.  Pikant detail: het gemeentehuis is in 2014 uitgeroepen tot het - aan de buitenkant - lelijkste gemeentehuis van Nederland. Binnen wacht echter een verrassing.

Programma info

  • Toelichting op het IJslands preventiemodel - Jeroen de Greeff, Trimbos-instituut
  • De ervaringen van de gemeente Hardenberg - Kees van Zanten, gemeente Hardenberg   

         - Waarom wilde de gemeente meedoen aan het leertraject
         - De monitor, opzet en resultaat 
         - Wat betekenen de resultaten
         - In gesprek met de ketenpartners
         - Prioriteren van doelen en thema's voor preventie

  • What's in it for me; wat neem je mee van deze Zomersessie - Discussie, tips en uitwisseling

 

Digitale leeromgeving

De training wordt vanuit een online leeromgeving ondersteund. Meer informatie hierover ontvangt u na inschrijving.

Trainingsmateriaal

Ongeveer 2 weken voor aanvang krijgt u toegang tot het lesmateriaal in de online leeromgeving. De kosten van dit materiaal zijn bij de prijs inbegrepen.

Prijs

Gratis

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook onze annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.