Webinar 'Goed reageren na een (poging tot) suïcide in het onderwijs'

Bent u werkzaam in het onderwijs (VO, MBO, HBO of WO) of werkt u hiermee samen? Dan kunt u zich vast voorstellen dat een (poging tot) zelfdoding van een leerling of student een ontzettend ingrijpende gebeurtenis is voor zowel leerlingen en studenten, maar ook voor schoolmedewerkers. Als een jongere zelfdoding pleegt, kan dit het risico op zelfdoding vergroten bij andere kwetsbare jongeren. Het is daarom belangrijk om als school of onderwijsinstelling zorgvuldig en planmatig te reageren. Wilt u weten hoe u kunt handelen en voorbereidingen kunt treffen? Dan bent u van harte welkom bij de webinar op donderdag 2 februari van 16.00-17.30 uur.

Programma

Het voorlopige programma is als volgt (het definitieve programma volgt na uw inschrijving per mail):

 • ◾ Praktijkervaringen: interview met Celina Janmaat, trainer en ondersteuner van scholen

  ◾ Ondersteuning van scholen door 113 en aanbieden actieplannen: Evelien van Goor, kwartiermaker suicidepreventie

  ◾ Ervaringen en behoeften van het onderwijs met een (poging tot) zelfdoding: interview met Thijs van Vliet, onderzoeker.

 • Trimbos-instituut ontwikkelde in samenwerking met 113 actieplannen om goed te reageren na een (poging tot) suïcide in het onderwijs. De actieplannen zijn voor het voortgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HBO en WO). Deze actieplannen bevatten elk een checklist en hulpmiddelen om u te ondersteunen na een (poging tot) zelfdoding van een leerling of student. Tijdens de webinar krijgt u een toelichting op de actieplannen.

Vragen?

featured_image
Vera Ramaker
Wetenschappelijk medewerker

Praktische informatie

 • Datum: 2 februari 2023
 • Tijd: 16.00-17.30 uur
 • Locatie: Online
 • Organisator: Trimbos-instituut & 113 Zelfmoordpreventie
 • Prijs: Gratis

Doelgroep

Zorgcoördinatoren, zorgprofessionals binnen en buiten scholen, Gezonde School-adviseurs, studentendecanen, studentenpsychologen, integrale veiligheid, professionals uit geestelijke gezondheidszorg, en andere geïnteresseerden.

 

Bekijk hieronder de webinar terug